4 z 7Puree z awokado i gruszki
Składniki:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 dojrzałe awokado.
Przekrój gruszkę na pół i wyjmij z niej pestki. Jeśli owoc jest dojrzały i miękki, nie wymaga gotowania czy smażenia. Jeśli jednak uważasz, że jest twardy, pokrój go na mniejsze kawałki i smaż lub duś z dodatkiem odrobiny wody przez 10 min. Awokado obierz ze skóry i wyjmij pestkę. Wrzuć wszystkie składniki do miksera lub połącz za pomocą blendera.
Awokado jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, D, C, a także karoteny, białko i ani grama cukru. Gruszki są bogate w fosfor, wapń, miedź, żelazo, cynk, magnez, kwas jabłkowy oraz pektyny.
Przeczytaj także: 11 naturalnych sposobów na złagodzenie oparzeń słonecznych u dzieci