3 z 7Puree z pieczonych bananów i borówek
Składniki: 3 dojrzałe banany, garść borówek amerykańskich.
Na papierze do pieczenia ułóż banany oraz borówki. Wstaw je do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pozostaw na ok. 20 minut. Jeśli skórka bananów jest brązowa, a borówki popękały – to znak, że są już gotowe. Wyjmij owoce i ostudź je. Wszystkie składniki zmiksuj razem do uzyskania gładkiej masy. W sezonie zamiast amerykańskich borówek możesz użyć polskich jagód.
Borówki zawierają mnóstwo antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami, a także witaminy C, B, A, E oraz PP. Znajdziesz w nich również takie składniki mineralne jak: selen, potas, cynk, miedź, magnez, żelazo i wapń. Banany są bogate w potas, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ciśnienia, a także chronią nerki.
Przeczytaj także: Te niebezpieczeństwa czyhają na dziecko w domu