2 z 7Puree z malin, dyni i mango
Składniki:
- 500 g dyni hokkaido,
- 200 g mango,
- garść malin.
Dynię umyj i pokrój na kawałki. Zawiń w folię aluminiową i włóż na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W międzyczasie obierz ze skórki i pokrój w kostkę mango. Kiedy dynia będzie upieczona i wystudzona, włóż ją razem z pokrojonym mango i garścią malin do miksera. Miksuj, aż powstanie masa przypominająca puree. Nie dodawaj ani wody, ani cukru.
Mango to egzotyczny owoc bogaty w witaminy C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, a także wapń, magnez, fosfor i potas. Maliny są doskonałym źródłem witaminy C i błonnika, podnoszą odporność organizmu, dzięki czemu zapobiegają przeziębieniom. Dynia z kolei jest zupełnie pozbawiona sodu, zawiera cynk, potas, wapń oraz witaminy z grupy B.
Przeczytaj także: Poznaj listę bezpiecznych ziół dla dzieci