2 z 10Tilapia
Tilapia to ryba, po którą Polacy sięgają bardzo często i chętnie. Wynika to głównie ze względu na to, że jest jedną z tańszych na rynku oraz łatwo dostępna. Co jednak istotne, mięso tilapii nie jest zdrowe.
Hodowane są głównie w Wietnamie. Karmione są soją, mączką rybną, maniokiem, a także syntetycznymi witaminami. Tego typu jadłospis powoduje u nich często zakłócenia przemiany materii. To z kolei sprawia, że ich mięso zawiera szkodliwe substancje, które są pozostałościami po procesie metabolicznym.
Nasza ekspertka podkreśla, że tilapia zawiera mało zdrowych kwasów omega-3.
- Ryby te mogą zawierać duże ilości niekorzystnych dla człowieka związków, m.in. dioksyny i rakotwórczą rtęć. Tilapia spożywana raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale nie polecałabym jej dzieciom i kobietom w ciąży.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Zlew i przedmioty kuchenne stwarzają poważne zagrożenie infekcjami. Eksperci ostrzegają