3 z 10Panga
Panga jest również bardzo popularna w naszym kraju. To jednak kolejna ryba, na którą lepiej uważać przy spożywaniu. Podobnie jak Tilapia pochodzi z Wietnamu i także podobnie jak ona, hodowana jest w bardzo złych warunkach. Ryby tłoczone są w małych zbiornikach, przez co praktycznie nie mogą się rozmnażać. W tym celu podawane są im specjalne hormony - gonadotropiny kosmówkowe. Dodatkowo przy filetowaniu dodawane są też syntetyczne substancje takie jak polifosforany, które pozbawiają je kwasów omega-3.
Emilia Kołodziejska wskazuje, że podobnie jak w przypadku tilapii, przez możliwą dużą zawartość metali ciężkich, nie zaleca spożywania jej kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Panga może spowodować alergię i dodatkowo u osób, które są już alergikami, może ją spotęgować. Dlatego nie zaleca się jej spożywania także tym osobom.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Specjaliści ostrzegają przez "wirtualnym autyzmem". Narażone są dzieci przesiadujące na Facebooku