Nowe informacje na etykietach żywności dla niemowląt i małych dzieci
Na etykietach produktów żywnościowych przeznaczonych dla niemowlat i małych dzieci pojawią się nowe informacje. Producenci mają czas na ich aktualizacje do 20 lipca 2016 roku. Większość z nich zastosowała się już do nowych wytycznych, które zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z 2013 roku, zmieniły zasady etykietowania produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Producenci na zastosowanie się do nowych przepisów otrzymali trzy lata. Zmiany miały służyć wyraźniejszemu rozróżnieniu żywności przeznaczonej do ogólnego spożycia i tej skierowanej do wrażliwych grup konsumentów. Czy rzeczywiście pomagają w identyfikacji produktów przygotowanych specjalnie z myślą o potrzebach niemowląt i małych dzieci? Na co powinniśmy zwracać uwagę czytając etykiety, by mieć pewność, że dajemy dziecku najlepszą żywność, dostosowaną do jego wieku i wymagań?
W odpowiedzi na specyfikę małego organizmu przepisy prawa przewidują odrębne normy bezpieczeństwa. Są one dopasowane do etapów rozwoju malucha i dużo bardziej restrykcyjne niż w przypadku żywności ogólnodostępnej. To ważne, by wybierać produkty z oznaczeniem wieku na każdym opakowaniu. Istotną wskazówką jest także symbol, który mówi, że wyrób spełnia normy Unii Europejskiej. To gwarancja, że taka żywność została skontrolowana i przebadana, a więc jest bezpieczna i dostosowana do potrzeb żywieniowych dziecka.
Na co jeszcze należy zwracać uwagę, wybierając żywność dla najmłodszych?
• Nazwa produktu – musi pozwolić na prawidłową jego identyfikację. Nie może być zastąpiona nazwą marki lub innym, wymyślonym hasłem.
• Wykaz składników – to informacja, z czego produkt został wytworzony. Kolejność wymienionych składników wskazuje na ich zawartość w produkcie. Dostarczanie dziecku produktów zawierających bezpieczne i sprawdzone składniki spożywcze ma wielkie znaczenie dla jego rozwoju i dobrego samopoczucia – szczególnie w okresie do 3 roku życia, kiedy przewód pokarmowy jest jeszcze niedojrzały i bardzo wrażliwy.
• Procentowa zawartość składników w produkcie. Jeśli w nazwie produktu, na opakowaniu albo w logotypie podkreślono zawartość danego komponentu (np. „z indykiem”), na etykiecie prawidłowo oznaczonego produktu musi znaleźć się informacja, ile procent tego składnika znajduje się w opakowaniu.
• Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Data minimalnej trwałości to informacja, do kiedy produkt zachowuje swoje właściwości pod warunkiem jego odpowiedniego przechowywania. W przypadku produktów, które szybko się psują (np. serki, jogurty), podaje się natomiast termin przydatności do spożycia. Po jego przekroczeniu wyrób uznawany jest za niebezpieczny i nie może być spożywany.
• Wartość odżywcza. Dzięki informacji na etykiecie możemy poznać m.in. wartość energetyczną produktu, ilość tłuszczów, węglowodanów, białka, soli i cukru. Oznaczenie wartości odżywczej pozwoli na upewnienie się, że składniki dostarczane są w odpowiednich proporcjach.
• Oznaczenie wieku. Na opakowaniu produktu przeznaczonego dla dziecka musi znajdować się informacja, od którego miesiąca życia można go podać – stanowi o tym prawo. Jeśli opakowanie nie ma wyróżnionej granicy wieku, można mieć pewność, że jest to żywność przeznaczona dla starszego dziecka – nawet jeśli kolorowe opakowanie sugeruje coś innego.
• Składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji. Wyróżniono kilkanaście składników, które według prawa muszą być wyodrębnione w wykazie, ponieważ mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Są to zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, kamut, orkisz), białka mleka krowiego, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy, soja, sezam, łubin, gorczyca, seler i mięczaki.
Zwracajmy uwagę, czy produkt, który chcemy kupić nie zawiera składnika, który szkodzi naszemu dziecku.
Dobrą praktyką, wychodzącą poza przepisy prawa, jest także uwzględnianie na opakowaniu informacji, że produkt spełnia rygorystyczne normy jakościowe. Wtedy mamy pewność, że nasze dziecko dostaje bezpieczną i sprawdzoną żywność.