Trwa ładowanie...

Napój zwalczający wirusy. Przepis i właściwości

Składniki mikstury antywirusowej
Składniki mikstury antywirusowej (123rf)

Wirusy są odpowiedzialne m.in. za rozwój przeziębienia i grypy. Żeby wzmocnić organizm w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na te schorzenia, powinniśmy pić napój o pozytywnym wpływie na układ odpornościowy. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 3 tanich i łatwo dostępnych składników — każdy z nich dostarcza cennych substancji, które są niezbędne w walce z infekcjami wywołanymi przez wirusy.

1. Przepis na napój antywirusowy

Lista składników:

  • 2 cytryny (ze skórką),
  • pół korzenia imbiru,
  • 8 łyżek stołowych naturalnego miodu pszczelego.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Naturalne antybiotyki. 10 produktów, które wzmocnią odporność"

Dokładnie myjemy cytryny (żeby pozbyć się pestycydów, do wody możemy dodać ocet). Owoce kroimy na kawałki. Podobnie robimy w przypadku imbiru. Wykorzystując sokowirówkę, wyciskamy sok z tych dwóch składników.

Do uzyskanego płynu dodajemy miód, łączymy go (za pomocą blendera) z sokiem z cytryn i imbiru. Kiedy napój będzie gotowy (powinien mieć jednolitą konsystencję), przelewamy go do szklanego słoika z nakrętką. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Osobom dorosłym i dzieciom powyżej 13. roku życia zaleca się przyjmować jedną łyżkę stołową tego napoju dziennie. Natomiast najmłodsi powinni pić łyżeczkę (także raz w ciągu dnia). Miksturę można spożywać samodzielnie albo dodawać do herbaty lub innych ciepłych napojów.

9 naturalnych metod na zwiększenie odporności
9 naturalnych metod na zwiększenie odporności [10 zdjęć]

Ludzki organizm nieustannie atakowany jest przez liczne wirusy i bakterie. Dlaczego niektórzy ludzie

zobacz galerię

2. Właściwości napoju zwalczającego wirusy

Działanie antywirusowe trzyskładnikowego napoju to efekt właściwości jego komponentów.

Cytryna jest bogata w witaminę C i polifenole, które wzmacniają odporność. Dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych i wirusowych wzrasta. Owoc ten skutecznie zwalcza drobnoustroje, które atakują nasz organizm (zwłaszcza układ oddechowy). Warto po niego sięgnąć, aby przeciwdziałać infekcjom, ale też w trakcie leczenia, aby szybciej wrócić do formy.

Picie soku z cytryny (po rozcieńczeniu z wodą) zaleca się w przebiegu przeziębienia i grypy, ponieważ obecna w nim witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie. Ponadto ma on właściwości antybakteryjne, dlatego pomoże zwalczyć ból gardła. Wzmocni też osłabiony organizm.

Imbir jest wysoce skuteczny w przypadku leczenia przeziębienia i grypy (wówczas poleca się pić herbatę lub napary z tym dodatkiem), zwalcza takie dolegliwości jak katar i kaszel. Działa też przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dzięki czemu pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w płucach i poprawić funkcjonowanie układu oddechowego.

Imbir pobudza także wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Co więcej, napar z imbirem jest niezastąpiony w przypadku bólu gardła (wykazuje działanie odkażające i przeciwbólowe). Ponadto roślina ta przynosi ulgę chorym, obolałym stawom, ponieważ jest bogata w substancje przeciwzapalne (wchodzi w skład maści i kremów o działaniu rozgrzewającym).

Przeczytaj też:

Właściwości prozdrowotne miodu znane są od wieków. Już antyczni Grecy go docenili i uważali, że daje on im siłę, gwarantuje zdrowie i długowieczność. Miód to silny naturalny antybiotyk. Ma szerokie zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego (poleca się go w terapii kaszlu, kataru czy gorączki).

Zwalcza wirusy i bakterie, które są odpowiedzialne za rozwój grypy i choroby przeziębieniowej. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Jeśli będziemy go jeść regularnie, wzmocnimy odporność organizmu i uchronimy układ oddechowy przed rozwojem zakażenia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze