Napój zwalczający wirusy. Przepis i właściwości
Wirusy są odpowiedzialne m.in. za rozwój przeziębienia i grypy. Żeby wzmocnić organizm w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na te schorzenia, powinniśmy pić napój o pozytywnym wpływie na układ odpornościowy. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 3 tanich i łatwo dostępnych składników — każdy z nich dostarcza cennych substancji, które są niezbędne w walce z infekcjami wywołanymi przez wirusy.
1. Przepis na napój antywirusowy
Lista składników:
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy cytryny (żeby pozbyć się pestycydów, do wody możemy dodać ocet). Owoce kroimy na kawałki. Podobnie robimy w przypadku imbiru. Wykorzystując sokowirówkę, wyciskamy sok z tych dwóch składników.
Do uzyskanego płynu dodajemy miód, łączymy go (za pomocą blendera) z sokiem z cytryn i imbiru. Kiedy napój będzie gotowy (powinien mieć jednolitą konsystencję), przelewamy go do szklanego słoika z nakrętką. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Osobom dorosłym i dzieciom powyżej 13. roku życia zaleca się przyjmować jedną łyżkę stołową tego napoju dziennie. Natomiast najmłodsi powinni pić łyżeczkę (także raz w ciągu dnia). Miksturę można spożywać samodzielnie albo dodawać do herbaty lub innych ciepłych napojów.
2. Właściwości napoju zwalczającego wirusy
Działanie antywirusowe trzyskładnikowego napoju to efekt właściwości jego komponentów.
Cytryna jest bogata w witaminę C i polifenole, które wzmacniają odporność. Dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych i wirusowych wzrasta. Owoc ten skutecznie zwalcza drobnoustroje, które atakują nasz organizm (zwłaszcza układ oddechowy). Warto po niego sięgnąć, aby przeciwdziałać infekcjom, ale też w trakcie leczenia, aby szybciej wrócić do formy.
Picie soku z cytryny (po rozcieńczeniu z wodą) zaleca się w przebiegu przeziębienia i grypy, ponieważ obecna w nim witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie. Ponadto ma on właściwości antybakteryjne, dlatego pomoże zwalczyć ból gardła. Wzmocni też osłabiony organizm.
Imbir jest wysoce skuteczny w przypadku leczenia przeziębienia i grypy (wówczas poleca się pić herbatę lub napary z tym dodatkiem), zwalcza takie dolegliwości jak katar i kaszel. Działa też przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dzięki czemu pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w płucach i poprawić funkcjonowanie układu oddechowego.
Imbir pobudza także wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Co więcej, napar z imbirem jest niezastąpiony w przypadku bólu gardła (wykazuje działanie odkażające i przeciwbólowe). Ponadto roślina ta przynosi ulgę chorym, obolałym stawom, ponieważ jest bogata w substancje przeciwzapalne (wchodzi w skład maści i kremów o działaniu rozgrzewającym).
Przeczytaj też:
Właściwości prozdrowotne miodu znane są od wieków. Już antyczni Grecy go docenili i uważali, że daje on im siłę, gwarantuje zdrowie i długowieczność. Miód to silny naturalny antybiotyk. Ma szerokie zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego (poleca się go w terapii kaszlu, kataru czy gorączki).
Zwalcza wirusy i bakterie, które są odpowiedzialne za rozwój grypy i choroby przeziębieniowej. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Jeśli będziemy go jeść regularnie, wzmocnimy odporność organizmu i uchronimy układ oddechowy przed rozwojem zakażenia.