6 z 7Najzdrowsze mięsa – ryby
Na pierwszym miejscu znajdują się oczywiście ryby. Tłuste ryby morskie zawierają duże ilości łatwo przyswajalnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ludzie, którzy jedzą dużo ryb mają mniejsze ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, rzadziej też chorują na raka okrężnicy. Kwasy omega-3 wpływają też korzystnie na pracę mózgu i obniżają ryzyko zachorowania na alzheimera.
Ryby zawierają też witaminy z grupy B, A, D i E. Według dietetyków białko ryb jest równie dobrze przyswajalne co białko zwierząt rzeźnych.
Przy zakupie ryb trzeba jednak uważać. Tuńczyki, mieczniki i inne duże ryby morskie mogą być zanieczyszczone rtęcią. Warto kupować ryby ze sprawdzonego źródła.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Produkty, które mogą zwiększać ryzyko cukrzycy