Jedzenie tłustych ryb w ciąży zmniejsza ryzyko astmy u dzieci
Jeszcze nie tak dawno świat obiegła informacja, że jedzenie ryb przez kobiety w ciąży może być przyczyną otyłości wśród dzieci. Dziś jednak okazuje się, że tłuste ryby w diecie ciężarnej mogą przynieść więcej dobrego niż nam się wydawało. Najnowsze odkrycie naukowców potwierdza – jedzenie tłustych ryb w ciąży zmniejsza ryzyko astmy u dzieci.
1. Alergia, a jedzenie ryb
Badaniem zostały objęte kobiety będące w 19 tygodniu ciąży. Pierwsza grupa dwa razy w tygodniu jadła łososia czyli tłustą rybę morską bogatą w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Druga grupa kobiet nie jadła ryb wcale.
Testy na alergię u maluchów zostały przeprowadzone w dwóch turach - po ukończeniu przez dzieci pół roku oraz między drugim a trzecim rokiem życia. Okazało się, że po ukończeniu sześciu miesięcy różnic w występowaniu alergii nie stwierdzono. Dopiero między drugim a trzecim rokiem życia zauważono u dzieciaków znaczące rozbieżności. U maluchów, których mamy w ciąży regularnie spożywały łososia, znacznie rzadziej lekarz diagnozował astmę.
Prof. Philipa Caldera z University of Southampton, który kierował grupą naukowców, zaprezentował wyniki badań podczas ostatniego Kongresu Biologii Eksperymentalnej w San Diego w USA. To naukowiec, który od wielu lat prowadzi badania na temat wpływu diety na zdrowie. Po raz kolejny udowodnił, że produkty spożywcze mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Również dieta przyszłej matki ma niebagatelne znaczenie dla rozwoju i zdrowia malucha.
2. Cenne kwasy tłuszczowe
Łosoś to ryba pełna cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także składników mineralnych takich jak cynk selen, potas czy jod. Znajdziesz w nim witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dzięki cennym składnikom odżywczym wzmacnia odporność, poprawia nastrój, zmniejsza zmęczenie i zwiększa odporność na stres.
Witamina A chroni wzrok, witamina D wzmacnia kości oraz mięśnie, a witamina E to słynny eliksir młodości, który jest doskonałym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Łosoś to ryba polecana zarówno dzieciom jak i dorosłym. Warto skorzystać z jego właściwości prozdrowotnych.