Jedzenie ryb w ciąży może być przyczyną otyłości wśród dzieci
Noworodki, których matki w czasie ciąży jadły więcej ryb niż zalecane trzy razy w tygodniu, w pierwszych dwóch latach swojego życia rosną szybciej i są bardziej narażone na nadwagę niż pozostałe maluchy.
1. Dlaczego warto jeść ryby w ciąży?
Spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach jest niezwykle istotne zwłaszcza dla kobiet spodziewających się dziecka. Kwasy wpływają na prawidłowy rozwój mózgu malucha już w łonie matki.
Te wyjątkowo cenne, jak kwasy omega-3 i omega-6, znajdziesz w tłustych rybach takich jak łosoś czy makrela. Są one również dobrym źródłem witaminy D, której niedobór jest główną przyczyną krzywicy, a także jodu, którego brak może prowadzić do niedorozwoju mózgu u dziecka.
2. Przyczyna otyłości wśród dzieci
Należy jednak pamiętać, że wszystkie produkty powinny być spożywane w racjonalnych ilościach – zwłaszcza ryby. Jak wynika z badań opublikowanych w prestiżowym czasopiśmie „JAMA Pediatrics” zbyt duże ilości tłustych ryb w diecie ciężarnych powodują szybszy wzrost dzieci w trakcie dwóch pierwszych lat życia oraz większe ryzyko nadwagi pomiędzy czwartym, a szóstym – zwłaszcza u dziewczynek.
Jak to możliwe? Naukowcy winę przypisują przede wszystkim zanieczyszczeniom, które mogą znajdować się w spożywanych rybach. Chodzi m.in. o rtęć. Substancje mogą zakłócać gospodarkę hormonalną płodu, a także funkcje związane z metabolizmem, np. te odpowiedzialne za gromadzenie tłuszczu w organizmie. Według drugiej hipotezy to nadmiar kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na rozwój komórek tłuszczowych u dziecka.
Badania były prowadzone przez 15 lat przez międzynarodowy zespół naukowców i objęły ponad 26 tys. mam i ich dzieci – zarówno ze Stanów Zjednoczonych, jak i z Europy. Jednym ze współautorów był również polski badacz, prof. Wojciech Hanke z Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi.
Najmniej, bo zaledwie pół porcji ryb w ciągu tygodnia, jadły kobiety w Holandii, Belgii i Irlandii, najwięcej, bo nawet siedem porcji – pochodzące z Hiszpanii i Portugalii.
Dzieci kobiet, które jadły większe ilości ryb w ciąży – jak wynika z opublikowanych badań – są o 22 proc. bardziej narażone na otyłość w wieku 6 lat i o 14 proc. w wieku 4 lat. U tych samych dzieci odnotowano również wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) w wieku dwóch, czterech i sześciu lat.
3. Jakie ryby jeść w trakcie ciąży?
Amerykańska Administracja Żywności i Leków oraz Agencji Ochrony Środowiska od lat zaleca, aby spożywanie ryb w ciąży było ograniczone do dwóch, trzech porcji tygodniowo.
Jedna porcja to ok. 100 g. Kobiety spodziewające się potomstwa powinny jeść ryby żyjące krótko, nieduże i niedrapieżne – w takich gromadzi się mniej szkodliwych substancji. Zatem zamiast sięgać po takie jak miecznik, rekin czy makrela, wybierz krewetki, łososia lub dorsza.