Trwa ładowanie...

Brokuły. Warto jeść codziennie

Avatar placeholder
28.11.2018 18:08
Jedzenie brokułów niesie za sobą same korzyści zdrowotne
Jedzenie brokułów niesie za sobą same korzyści zdrowotne (123rf.com)

Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych. To jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. W smaku są delikatniejsze od kalafiora i można dowolnie komponować je w różnych potrawach. Sprawdź, dlaczego warto jeść codziennie brokuły.

1. Jedz brokuły – to same korzyści

Brokuły nazywane są również zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Należą do rodziny kapustowatych. W tej grupie znajdziemy również kapustę, kalafior, jarmuż czy brukselkę.

Spożywanie tych warzyw chroni komórki przed uszkodzeniem. Dzieje się tak ponieważ zawierają glukozynolany i witaminę C, które skutecznie zwalczają stres oksydacyjny. Jest to tzw. stres tlenowy, który zakłóca równowagę między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Brokuły powinny znaleźć się w diecie kobiet, które starają się o potomstwo. To ze względu na zawartość witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Warzywa te obniżają również poziom glukozy we krwi.

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata
Najdziwniejsze owoce i warzywa świata [10 zdjęć]

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała

zobacz galerię
Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

W 200 g warzywa znajdziemy zaledwie 20 kalorii, 3,6 g węglowodanów oraz 2,1 g białka. To bogactwo witamin A, B6 i C. Ale to nie wszystko. W tak niedużej porcji znajduje się aż 34 mg wapnia, 63 mg żelaza, 17,75 mg magnezu, 46,86 mg fosforu oraz 23,75 mg potasu.

2. Brokuły – dobre dla palaczy

Warzywa te powinny spożywać osoby, które cierpią na uzależnienie od palnia papierosów. Brokuły mogą pomóc układowi odpornościowemu oczyścić bakterie z płuc. Gromadzą się one, gdy dym nikotynowy uszkadza mechanizmy ochronne układu oddechowego.

Tajemnica tkwi w jednym ze składników tego zielonego warzywa. Jest to sulforafan, czyli siarkoorganiczny związek chemiczny, który wspomaga usuwanie z ciała toksyn. Badania udowodniły, że substancja ta jest w stanie zwalczyć szkody wyrządzone przez palenie.

3. Brokuły – na zdrowe oczy

Wprowadzenie tego warzywa do codziennej diety zaleca się również osobom, które mają problemy ze wzrokiem lub na co dzień nadmiernie go eksploatują np. pracując przy komputerze. Brokuły zawierają luteinę, zeaksantynę i witaminę B2, które opóźniają pojawienie się zaburzeń widzenia związanych z wiekiem.

4. Brokuły – właściwości antynowotworowe

Ten sam składnik - sulforafan - humuje rozwój komórek nowotworowych. Ważne jest jednak, aby przygotować je w odpowiedni sposób, by nie straciły swoich cennych właściwości.

Różyczki brokułów mogą zawierać więcej składników odżywczych niż łodygi. Mają też wyższe stężenie związków bioaktywnych. Aby zachować wszystkie substancje warzywo warto jeść na surowo lub ugotować na parze. Mogą być też blanszowane w temperaturze 76 st. Celsjusza.

Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze?
Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze? [7 zdjęć]

Jaki jest najlepszy sposób na przyrządzanie warzyw dla dziecka? Zazwyczaj je gotujemy, ale czy w ten

zobacz galerię

Zobacz też: Nie zapycha tętnic cholesterolem, reguluje ciśnienie. Idealne na śniadanie.

https://www.bizjournals.com/buffalo/blog/the_last_laugh/2011/05/attention-smokers-eat-your-broccoli.html

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze