6 z 7Fast food i tłuszcze trans
Fast foody nie są zdrowe: szkodzą sercu, mogą tuczyć, prowadzić do nadciśnienia.
Okazuje się, że również szkodliwie wpływają na mózg.
Frytki i hamburgery spożywane zbyt często, w przyszłości mogą przełożyć się na zaburzenia otępienne i choroby neurodegeneracyjne.
Dr Ewan McNay, adiunkt neurologii behawioralnej na Uniwersytecie w Albanii, ostrzega, że nawet jeden posiłek typu fast food może skutkować trudnościami w przyswajaniu wiedzy i problemami z nauką. Naukowiec sugeruje, żeby jednak wybierać inne restauracje niż te z "szybkim jedzeniem".
Tłuszcze trans nie bez powodu są nazywane najgorszym rodzajem tłuszczów. Nasycone nimi ciasta, ciasteczka czy babeczki mogą smakować pysznie, ale czai się w nich niebezpieczeństwo.
Tłuszcze trans mogą przyczyniać się do zaburzeń funkcji poznawczych oraz do choroby Alzheimera.
Lepiej zastąpić te niezdrowe przekąski owocami, warzywami lub garścią orzechów.
Zobacz też: Fast foody - czy jest na nie miejsce w diecie dziecka?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl