Trwa ładowanie...

Jak prawidłowo karmić piersią?

Avatar placeholder
29.12.2014 21:24
Jak prawidłowo karmić piersią?
Jak prawidłowo karmić piersią? (Zdjęcie kobiety / Shutterstock)

Karmienie piersią należy rozpocząć jak najszybciej po porodzie. Pierwsze karmienie powinno nastąpić najpóźniej w godzinę po porodzie i nie później niż w 6–8 godzin po porodach zabiegowych. Karmienie piersią jest bardzo ważne zarówno dla matki jak i dla dziecka. Rodzi pomiędzy nimi więź i łączy ich emocjonalnie. Ponadto noworodkowi daje poczucie bezpieczeństwa i spokój.

spis treści

1. Podstawowe zasady karmienia piersią

  • Dziecko należy przystawiać do piersi „na żądanie”. Niezalecany jest sztywny rytm posiłków – dziecko powinno ssać tak często, jak tego chce i tak długo, aż intensywność ssania zmaleje. Zwykle po 15–20 minutach ssania dziecko jest już syte. Nie należy też robić długich nocnych przerw w karmieniu ze względu na tworzenie się zatorów pokarmu. Początkowo noworodek powinien być przystawiany do piersi często, potem ustala się rytm 6 posiłków dziennie.
  • Przed karmieniem należy zwilżyć brodawkę i otoczkę zastrzykiem mleka.
  • Dziecko należy przystawiać naprzemiennie raz do lewej, raz do prawej piersi.
  • Dziecko przeważnie nie pozostawia mleka w piersi po nakarmieniu.
  • Po nakarmieniu pierś należy pozostawić odsłoniętą, by brodawka i otoczka wyschła.
  • Należy dbać o relaksacyjną atmosferę podczas karmienia.
  • W pierwszych 2–3 tygodniach życia noworodek upomina się o karmienie co 2 godziny w ciągu dnia, a co 4 godziny w nocy, przy czym nie należy dopuszczać do większych przerw nocnych niż 5–6 godzin.

2. Zasady karmienia piersią

Fakty na temat zdrowia - Karmienie piersią
Fakty na temat zdrowia - Karmienie piersią

Karmienie piersią jest sposobem żywienia, dzięki któremu zarówno dziecko, jak i matka mogą odnieść spore

zobacz galerię
Zobacz film: "Jak zwalczyć alergię pokarmową u dziecka?"

Odżywiamy się zdrowo, podobnie jak w okresie ciąży. Żywność musi być świeża, niezawierająca sztucznych barwników oraz środków konserwujących. Unikamy dużych ilości soli i cukru. Głównym

składnikiem diety w czasie laktacji powinny być warzywa i owoce.

Węglowodany czerpiemy z wszelkiego rodzaju kasz i pieczywa, najlepiej ciemnego. Białko z roślin strączkowych, ryb, serów, jaj i mięsa (drób, dziczyzna, unikamy tłustej wieprzowiny).

  1. Obserwujemy dziecko, dzieci reagują indywidualnie na dietę matki. Jeżeli po jakimś pokarmie występuje u dziecka niepokój, kolka jelitowa czy wysypka, należy unikać tego produktu. Reakcje takie mogą wystąpić po pokarmach wzdymających (kalafior, kapusta, rzodkiewka, drożdże, fasola), a także tych, które są silnymi alergenami (mleko krowie i jego przetwory, owoce cytrusowe, orzechy, czekolada, ryby). Kobiety, u których występuje alergia lub pochodzą z rodzin dotkniętych alergią czy nietolerancją pokarmu, muszą przywiązywać większą wagę do diety i profilaktycznie wyeliminować pewne produkty (szczególnie pochodzenia krowiego).
  2. Nie przejadamy się, w czasie laktacji trzeba dodatkowo spożywać ok. 500 kcal dziennie, co zaspokaja jeden mały posiłek. Karmienie sprzyja schudnięciu po ciąży, ale nie można liczyć na ten efekt, przejadając się słodyczami i białym pieczywem.
  3. Pamiętajmy o napojach. Matka karmiąca musi pić dużo, jednak nie należy w tym względzie przesadzać. Najlepszym napojem jest czysta woda, mogą być też kompoty, soki, zioła, lekka herbata, jogurty. Aby karmić, nie trzeba pić mleka i bawarek.
  4. Unikamy używek (mocna herbata, kawa, alkohol, nikotyna). Pamiętamy, że wszystkie przechodzą do pokarmu i wpływają na dziecko, a spożywane w dużych ilościach, wyraźnie szkodzą. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na kieliszek wina czy słabą, małą kawę. Starajmy się jednak pić po karmieniu.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze