Trwa ładowanie...

Mleko w ciąży

Avatar placeholder
05.10.2020 18:54
Mleko w ciąży
Mleko w ciąży

Mleko jest jednym z najzdrowszych napojów, jednak wiele kobiet w ciąży ma wątpliwości, czy mogą pić je bez obaw. Niektóre ciężarne decydują się na spożywanie mleka sojowego zamiast mleka krowiego, ale inne kobiety właśnie do tego rodzaju mleka mają zastrzeżenia. Kto ma rację? Czy mleko powinno znaleźć się w jadłospisie kobiet spodziewających się dziecka? Czy ze spożyciem mleka wiążą się korzyści dla zdrowia matki i dziecka?

spis treści

1. Picie mleka w ciąży

Niektóre dorosłe osoby zmagają się z nietolerancją laktozy i powinny unikać spożywania mleka krowiego. Jeśli kobieta ciężarna ma problemy z trawieniem mleka, nie powinna włączać go do swojej diety tylko dlatego, że jest zdrowe. Jeżeli jednak organizm przyszłej mamy dobrze reaguje na mleko, nie należy z niego rezygnować. Z piciem mleka związane są bowiem wyraźne korzyści dla organizmu. Mleko pomaga zapobiegać osteoporozie, udarowi oraz wysokiemu ciśnieniu krwi. Mleko wydziela również substancje, które zmniejszają produkcję cholesterolu w wątrobie. Ponadto mleko jest bogate w wapń i witaminę D. Wapń spełnia funkcję w budowaniu mocnych kości, ale nie może zostać wchłonięty przez kości bez obecności witaminy D. Spożywanie mleka jest więc doskonałym sposobem na poprawę wchłaniania wapnia i wzmocnienie kości. Mleko zawiera także duże ilości białka, które dostarcza ciału energii i syci na dłużej. Regularne spożywanie mleka może zmniejszać ryzyko kamieni nerkowych. Napój ten przyczynia się do remineralizacji szkliwa zębów i spełnia ważną rolę w walce z próchnicą.

2. Mleko sojowe w ciąży

Mleko sojowe, podobnie jak mleko krowie, jest bogatym źródłem ważnych składników odżywczych. Zawiera ono chude białko i często jest wzbogacone o witaminy A, D oraz wapń. Niektóre ciężarne kobiety są jednak sceptyczne wobec mleka sojowego, gdyż soja zawiera hormon roślinny, który zdaniem niektórych naukowców może zwiększać ryzyko raka i innych problemów zdrowotnych. Badania na zwierzętach sugerują, że hormon roślinny zawarty w soi może przenikać przez łożysko, jednak nie ma dowodów na to, iż taki proces może mieć miejsce w przypadku ludzi. W związku z tym przyjmuje się, że mleko sojowe jest bezpiecznym produktem spożywczym, który kobiety spodziewające się dziecka mogą spożywać bez obaw. Jeśli mleko sojowe jest wzbogacone o witaminy i minerały, może stać się ważnym elementem jadłospisu ciężarnej. Nie należy martwić się ryzykiem alergii u dziecka. Co prawda wiele lat temu niektórzy położnicy zalecali ciężarnym kobietom z alergiami pokarmowymi, by unikały soi. Jednak żadne badania nie wykazały, że spożywanie soi przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko alergii u płodu.

Jeśli przyszła mama nie jest uczulona na mleko, może bez obaw włączyć je do swojej diety, zarówno mleko krowie, jak i sojowe. Mleko to bardzo wartościowy napój, który zawiera cenne składniki odżywcze. Nie warto z niego rezygnować podczas ciąży lub karmienia piersią. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów mleka – od pełnotłustego, do mleka o zerowej zawartości tłuszczu. Niemal każda przyszła mama bez problemu znajdzie taki typ mleka, który najbardziej jej odpowiada.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze