Mleko w ciąży: czy jest zdrowe?

Mleko w ciąży to wartościowy produkt, jednak wiele kobiet ma wątpliwości, czy może je pić bez obaw. Sprawdźmy więc, jakie jest znaczenie spożywania mleka i produktów mlecznych w ciąży oraz jakie są zalecane dzienne dawki mleka dla kobiet w ciąży.

Mleko w ciążyMleko w ciąży
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Mleko w ciąży: znaczenie spożywania mleka w diecie ciężarnej kobiety

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) i dzieci, i dorośli powinni codziennie spożywać mleko i przetwory mleczne (kefir, kwaśne mleko, jogurt, ser) ze względu na ich wysoką wartość odżywczą i korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Nabiał to źródło cukru mlecznego (laktozy) oraz wartościowego białka (kazeina). Mleko stanowi dobre źródło wapnia, fosforu, potasu, cynku, selenu i witamin (w tym witaminy D), których przyswajalność jest wysoka.

Zawiera ponadto sprzężony kwas linolowy (CLA), kwas masłowy oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Jogurty i kefiry dostarczają też prozdrowotnych kultur bakterii.

Korzyści dla zdrowia płodu i matki wynikające z picia mleka w ciąży

Nabiał znalazł się ostatnio na cenzurowanym. Zdarza się bowiem usłyszeć, że zwiększa ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym np. cukrzycy czy raka. Ale czy faktycznie?

Badania naukowe przeczom tych stwierdzeniom. Mleko i jego przetwory było od lat ważnym elementem jadłospisu Polaków. Nie ma podstaw, by z tego rezygnować, zwłaszcza że nabiał przez zawartość wapnia, białka i witaminy D3 warunkuje prawidłowy wzrost i kondycję kości. Zapobiega też powstaniu osteoporozy i chorobom przyzębia, a także przyczynia się do remineralizacji szkliwa zębów i spełnia ważną rolę w walce z próchnicą. We krwi jest niezbędny do procesu jej krzepnięcia oraz regulacji ciśnienia, w mięśniach bierze udział w mechanizmie skurczu.

A co z alergią na białko mleka krowiego? Czy unikanie nabiału w ciąży uchroni dziecko przed uczuleniem? Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że unikanie nabiału w ciąży i w czasie karmienia piersią zmniejszy ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.

Jak często można spożywać mleko w ciąży?

Zalecane dzienne spożycie mleka w ciąży nie rożni się od zaleceń dla reszty populacji. Codziennie powinniśmy spożywać co najmniej dwie pełne szklanki mleka, lub tyle samo kefiru albo jogurtu oraz 1-2 plasterki sera.

Czy mleko jest bezpieczne do spożycia w ciąży?

Wiedząc, że nabiał może gościć w diecie ciężarnych, warto odpowiedzieć na pytanie, czy istnieją ryzyka związane ze spożywaniem mleka w ciąży. I rzeczywiście, są tu pewne ograniczenia.

W głównej mierze dotyczą one spożywania niepasteryzowanego mleka (surowego, tzw. "prosto od krowy"). Znajdujące się w nim mikroorganizmy mogą stwarzać ryzyko listeriozy lub toksoplazmozy. Surowe lub poddane zbyt krótkiej obróbce termicznej mleko i jego przetwory stanowią też potencjalne źródło salmonelozy.

Są to jednak choroby, którym sprzyja przede wszystkim brak zachowania higieny przy przygotowywaniu pokarmów.

Jakie są potencjalne skutki uboczne spożywania mleka w ciąży?

W przypadku spożywania surowego mleko i jego przetworów poważną konsekwencją jest przedostanie się bakterii do płodu przez łożysko, co może prowadzić do przedwczesnego porodu lub powikłań zdrowotnych u dziecka.

Jeśli jednak mleko będzie pasteryzowane, nie ma powodów do obaw. O ile oczywiście kobieta nie zmaga się z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. W tym przypadku powinna poszukać alternatywy dla mleka dla kobiet w ciąży.

Czy istnieją alternatywy dla mleka dla kobiet w ciąży?

Wiadomo, jakie są korzyści zdrowotne spożywania mleka w ciąży dla matki i dziecka. Tą naistotniejszą wydaje się podaż wapnia. Jeśli jednak mleko kobiecie nie służy lub z powodu alergii bądź nietolerancji nie może go spożywać, może sięgnąć po napoje roślinne wzbogacone w ten pierwiastek.

Jest on ponadto obecny w takich produktach jak: tofu, figi, jarmuż, orzechy laskowe, mak niebieski, por, biała fasola, migdały, natka pietruszki, siemię lniane.

Czy istnieją badania naukowe potwierdzające korzyści spożywania mleka w ciąży?

Do badań dotyczących korzyści spożywania mleka w ciąży nie dotarliśmy, jednak nabiał pojawia się często w opracowaniach dotyczących zdrowej diety w ciąży. Wskazuje się też na potrzebę dostarczania wartościowych źrodeł wapnia kobiecie w ciąży i karmiącej piersią.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu