3 z 7Baranina a cholesterol
Mięso baranie jest stosunkowo chude. Tłuszcz w nim obecny to w dużej mierze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają zdolność obniżania stężenia "złego" cholesterolu.
Mięso owcze wyróżnia się również wysoką zawartością kwasów omega-3 oraz wyższym stężeniem kwasu linolowego (CLA). Ten ostatni składnik polecany jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Kilka niezależnych ośrodków badawczych wykazało, że może hamować powstanie i rozwój m.in. raka piersi, raka jelita grubego czy wątroby. Doświadczenia prowadzono jedynie na zwierzętach, ale wyniki są obiecujące.
Kwas linolowy reguluje ponadto metabolizm glukozy, stąd zawierające go produkty polecane są w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Co więcej, baranina ma wyższy poziom korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż standardowa wołowina. Z kolei baranina ma zwykle wyższą zawartość tłuszczu nasyconego niż chuda wołowina. To może mieć wpływ na poziom cholesterolu, dlatego osoby z problemami sercowymi mogą woleć chudą wołowinę.
Przeczytaj również: Tak uzupełnisz dietę dziecka w witaminy i minerały