2 z 7Baranina podstawą diety antynowotworowej
Owce to jedne z nielicznych zwierząt, u których nie diagnozuje się chorób nowotworowych. Specjaliści są zdania, że to zasługa kwasu orotowego, obecnego w ich tkankach i mleku. Stężenie tego prozdrowotnego związku chemicznego jest wyższe u tych owiec, które hodowane są w sposób naturalny: spędzają dużo czasu na pastwisku, żywiąc się trawą i sianem.
Kwas orotowy bywa błędnie nazywany witaminą B13. W organizmie pełni szereg różnych funkcji, m.in. wspiera metabolizm kwasu foliowego. Ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę: chroni ją przez marskością i stłuszczeniem, jak również rozrzedza żółć, przez co pobudza trawienie.
Wyższe stężenie kwasu orotowego notuje się również w serwatce, kwaśnym mleku oraz w warzywach korzeniowych.
Przeczytaj także: Najgorszy wybór. Nigdy nie grilluj tych produktów