Dlaczego warto jeść baraninę?
1 z 7Mięso owcze w diecie Polaka
Choć czerwone mięso nie cieszy się ostatnio dobrą opinią, są takie jego gatunki, których nie warto unikać. Należą do nich jagnięcina i baranina.
Mięso owcze polecane jest w diecie antynowotworowej. Znajdujący się w nim kwas orotowy powstrzymuje namnażanie się rakotwórczych komórek. Jego najwyższe stężenie notuje się u owiec karmionych naturalną paszą i sianem. Niestety, tradycyjna hodowla tych zwierząt jest już coraz mniej opłacalna. Baraniny jemy w Polsce bardzo mało, wełna owcza również nie jest już pożądana.
Mięso owcze obecnie najłatwiej dostępne jest na południu Polski. Za kilogram tuszy trzeba zapłacić ok. 40 złotych. Baranina ma jednak wielu zwolenników we Francji, Hiszpanii, Bułgarii, Turcji czy Grecji. Odpowiedni sposób jej przyrządzenia niweluje specyficzny smak i zapach. Mięso to ma ponadto wiele walorów odżywczych. Co warto o nim wiedzieć?
Przeczytaj również: Przyspiesza spalanie kalorii, działa jak trening na siłowni. Darmowy eliksir