Niedobór witaminy D. Czym może grozić?
Za regulowanie gospodarki wapniowej w organizmie odpowiada witamina D. Dzięki niej wapńnie jest usuwany z organizmu. Niedobór witaminy D może mieć zatem poważne konsekwencje dla naszego zdrowia i samopoczucia.
1. Charakterystyka witaminy D3
Witamina D3, inaczej cholekalcyferol jest to organiczny związek chemiczny z grupy witamin D. Największe znaczenie mają dwie formy tej witaminy: D2 oraz D3. Pierwsza z nich występuje u roślin, D3 zaś w organizmach zwierzęcych.
Witamina D3, podobnie jak A, E i K rozpuszcza się w tłuszczach. Jest odporna na wysokie temperatury i nie ulega rozpadowi w czasie długotrwałego przechowywania.
Jest uznawana za witaminę, która pełni fukcje prohormonów, ponieważ może być wytwarzana przez organizm ludzki. Ma to miejsce pod wpływem promieni słonecznych, w wyniku których przekształca się w nią cholesterol.
2. Niedobór witaminy D3
By organizm odpowiednio funkcjonował, musi otrzymać odpowiednie dawki witaminy D. Brak witaminy D w odpowiednich ilościach może przyczyniać się do:
- depresji;
- cukrzycy typu I;
- choroby nadciśnieniowej;
- bólu kości i stawów;
- nowotworów trzustki, prostaty i jelita grubego.
3. Objawy niedoboru witaminy D
Jeśli organizmowi brakuje witaminy D, może on wówczas sygnalizować to zmęczeniem, apatią, sennością czy nadmierną drażliwością.
Niektóre badania naukowe dowodzą, że w przypadku przewlekłego niedoboru witaminy D może dojść do zwiększenia ryzyka zachorowalności na choroby autoimmunologiczne, tj. choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, toczeń. Pojawić się również może nadciśnienie tętnicze oraz osłabienie siły mięśniowej.
Niewłaściwa suplementacja witaminy D w czasie ciąży może w przyszłości prowadzić do wystąpienia u dziecka schorzeń trzustki lub cukrzycy u dziecka. Niektóre wyniki badań wskazują ponadto, że brak tej witaminy może zaburzyć rozwój mózgu dziecka, prowadząc do uszkodzenia jego funkcji (zwiększa to ryzyko wystąpienia autyzmu czy schizofrenii).
Brak witaminy D niekorzystnie działa również na skórę i urodę. Na jej powierzchni powstają zmarszczki, zwiększa się liczba wypadających włosów. Przyspiesza się zatem proces starzenia. Uważa się, że witamina D hamuje rozwój komórek nowotworowych, zapobiegając tym samym rozwojowi raka sutka, jelit czy prostaty.
Witaminę D dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Najwięcej znajduje się jej w tłustych rybach morskich, tj. makrela, śledź, łosoś, tuńczyk. Sporych dawek witaminy D dostarcza żółtko jaj.
Musisz to wiedzieć
Niewielkie ilości witaminy D powstają w organizmie pod wpływem promieniowania UV. Witamina D wytwarzana w ten sposób jest magazynowana w tkance tłuszczowej organizmu i uwalniania do krwiobiegu stopniowo.
Jeśli nasza dieta nie jest zróżnicowana, rzadko przebywamy na słońcu, wówczas dobrze jest suplementować witaminę D. Można ją przyjmować w postaci wieloskładnikowego preparatu witaminowego, sprawdzając, ile witaminy się w nim zawiera. To pozwoli nam uniknąć jej niebezpiecznego niedoboru.