2 z 9Witamina A
Witamina A pomaga w budowaniu odporności. Wspomaga walkę z wirusami i bakteriami. Dzięki niej bodźce wzrokowe w siatkówce oka są prawidłowo odbierane.
Gdy pojawia się jej niedobór, wówczas dochodzi do rozwoju tzw. „kurzej ślepoty”, skóra jest sucha i przesuszona, a paznokcie kruche i łamliwe. W przypadku ludzi młodych objawem niedoboru witaminy A może być pojawienie się zmian trądzikowych.
Cennym źródłem witaminy A jest wątróbka wieprzowa, marchew, papryka, jarmuż, szpinak, dynia.
Jej wchłanianie może być jednak utrudnione, jeśli mamy niedobór witaminy D lub nasza trzustka nie pracuje prawidłowo. Jej przyswajalność zmniejszają również niektóre leki, np. środki przeczyszczające, sterydy, jak również konserwanty dodawane do żywności (benzoesan sodu, azotyny).
Przeczytaj również: Warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami