Antybiotyki i hormony w drobiu - jaka jest prawda?

Choć drób przez wiele lat był jednym z najczęściej wybieranych mięs, dziś jego sprzedawcy coraz częściej słyszą o antybiotykach i hormonach, którymi miałoby byś faszerowane mięso. Tymczasem – jak się okazuje – to nie tylko krążący w społeczeństwie mit, ale także krzywdząca opinia. Drób bowiem jest jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego białka.

Na forach internetowych grzmi. - Nie podaję swojemu dziecku mięsa kurzego, ponieważ jest ono pełne hormonów wzrostu. Myślicie, że czemu te kurczaki są takie duże? - pyta jedna z użytkowniczek, margatettt22. - Hormony, antybiotyki, ohydne pasze – wylicza inna – tym wszystkim karmione są kurczaki.

Polecane wideo:

Wypowiedzi w tym tonie jest w sieci dużo więcej. I każda z nich coraz bardziej wulgarnie odnosi się do producentów mięsa. A prawda leży zupełnie gdzie indziej.

Trzeba powiedzieć jasno. Kurczętom, które są hodowane na fermach, nie podaje się hormonów wzrostu. Bezpodstawnie nie wolno podawać także antybiotyków. To efekt wprowadzonej w 2006 roku ustawy, zgodnie z którą hodowca antybiotyk może podać tylko i wyłącznie w przypadku, gdy zwierzę musi być leczone.

Leki podaje lekarz weterynarii, który tuż przed ubojem leczonego kurczaka musi także wystawić zaświadczenie potwierdzające, że kurczak w ciągu siedmiu dni przed ubojem nie był leczony ani antybiotykami, ani lekami przeciw kokcydiozie. W czasie tygodnia leki są wydalane z organizmu.

Skąd więc plotka o faszerowanych kurczakach? Prof. Zenon Bernacki z Katedry Hodowli Drobiu Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy przypuszcza, że plotka krąży w społeczeństwie od kilkudziesięciu lat i swoje podłoże ma w dostępnych na portalach internetowych filmikach. Widać na nich moment wstrzykiwania hormonu wzrostu kurczakom.

Rzecz działa się w Stanach Zjednoczonych. To był eksperyment, który szybko przerwano. Mit tuczonych sztucznie kurczaków pokutuje jednak w społeczeństwie do dziś. I ma się całkiem dobrze.

Tak dobrze, że coraz częściej rodzice chwalą się, że właśnie zrezygnowali z podawania kurzego mięsa dzieciom. - A to błąd – twierdzą dietetycy. Drób jest mięsem bardzo delikatnym, o dużej zawartości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka i witamin.

  • Co mi z tego białka, skoro mojemu dziecku od tego mięsa piersi urosły – denerwuje się jedna z matek na popularnym portalu dla rodziców. - Jeśli nie antybiotyki to hormony. Jest ich w mięsie pełno – twierdzi.

Inne zdanie ma Krajowa Rada Drobiarska – Izba Gospodarcza. - Przy produkcji wszelkich gatunków drobiu na dużą skalę na nowoczesnych fermach stosowana jest naturalna dieta, na którą składa się kukurydza i produkty przetwórstwa kukurydzy, wysokobiałkowa i wysokojakościowa śruta sojowa, inne zboża, takie jak pszenica, jęczmień i owies, oraz minerały, witaminy i inne dodatkowe składniki, które w optymalny sposób zaspokajają żywieniowe potrzeby konkretnych gatunków ptaków – czytamy na stronie polskikurczak.com.pl.

KRD – IG dodaje, że stosowanie hormonów, tak jak i antybiotyków, przy produkcji drobiu i na tej produkcji potrzeby jest nielegalne. A poza tym – nieskuteczne i nieopłacalne. Nie prowadzi to bowiem do przyspieszonego wzrostu. Nie ma tutaj drogi na skróty  - twierdzi KRD.

Jaka jest więc tajemnica szybkiego wzrostu kurczaków, które w 40 dni mogą osiągnąć wagę nawet 2 kilogramów? Przede wszystkim – odpowiednie linie genetyczne zwierząt. Hodowcy nie dodają dodatków do pasz, ponieważ kupują je gotowe, od wyspecjalizowanych firm. Co więcej od 1 maja 2004 roku, czyli od wejścia Polski do Unii Europejskiej nałożony został na producentów mięsa zakaz dodawania popularnych wcześniej mączek zwierzęcych, czyli wspomagaczy wzrostu.

Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. W 2014 roku wyprodukowaliśmy 2,1 mln to białego mięsa.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

Czerwone banany. Właściwości i zastosowanie

zdrowych deserów****. Można je smażyć, zapiekać z innymi owocami, miksować oraz jeść na surowo. Zobacz także: Bananowe placki bez cukru Słodkie (...) usprawni trawienie. Niestety, banany zawierają też sporo cukru - nie nadają się więc...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Pamięć to podstawa Dobra, sprawna pamięć jest dla dziecka niezbędna. To dzięki niej będzie w stanie szybko i efektywnie się uczyć, czy to w szkole, przedszkolu czy po prostu w domu. Funkcje poznawcze mózgu można wspierać na kilka sposobów. Jednym z nich...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Kiełki - lepsze niż nowalijki

. Przeczytaj także: Bardzo zdrowe, ale tylko pod jednym warunkiem. Dokładnie czytaj skład Kiełki fasoli mung Mają dość charakterystyczny smak

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Zdrowie na talerzu Różnorodność to najważniejsza cecha, jaką powinna charakteryzować się jesienno-zimowa dieta dziecka. W okresie wzmożonej zachorowalności nie może zabraknąć w niej wysokiej jakości produktów stanowiących źródło ważnych składników odżywczych,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak zdrowo karmić dzieci?

Jak zdrowo karmić dzieci?

Dzięki książce "Zdrowa kuchnia dla dzieci" dowiesz się, jak prawidłowo karmić dzieci.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że Polacy jedzą o połowę mniej warzyw, niż jest to wskazane ze względów zdrowotnych (powinno to być pięć porcji dziennie). Nie pozostaje to bez wpływu na pojawienie się chorób,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nabiał to nie wszystko Wapń - minerał niezbędny do budowy kości. W organizmie ludzkim aż 99 proc. tego związku znajduje się właśnie w układzie kostnym. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania i - co więcej - nie da się go niczym zastąpić. Najpopularniejszym...