6 z 8Muffiny ze szpinakiem i fetą
Dzieci niechętnie jedzą szpinak, a przecież jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo żelaza, witamin i soli mineralnych. Warto go przemycić w muffinkach. Te pyszne babeczki można ze sobą zabrać do szkoły lub na wycieczkę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- pół szklanki mleka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- szklanka posiekanych liści szpinaku,
- 60 gramów pokruszonego sera fety,
- ząbek czosnku,
sól, pieprz.
W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, a w drugiej mleko, olej i jajka. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj łyżką. Dorzuć posiekany szpinak, fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej foremkami. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.