7 z 8Jajeczne muffiny z brokułami
Twojemu dziecku znudziła się już jajecznica? Nasza propozycja to świetny pomysł na sycące śniadanie! Brokuły są źródłem białka i beta-karotenu, zawierają też wiele witamin i związków mineralnych. To warzywo jest więc niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha. Podane w tej formie zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia małych smakoszy.
Składniki na 4 sztuki:
- 4 jajka,
- 150 g startego sera żółtego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 60 g szynki,
- pół brokuła,
sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Brokuła podziel na różyczki. W misce roztrzep jajka, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Formę na muffinki wysmaruj tłuszczem pozostałym ze smażenia szynki. Rozlej masę, piecz ok. 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.