5 z 8Wytrawne babeczki w stylu włoskim
Kto powiedział, że muffinki muszą być słodkie? Babeczki z suszonymi pomidorami i szynką mogą z powodzeniem zastąpić kanapki do szkoły. Są pożywne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Zawierają też mąkę orkiszową, która ułatwia trawienie, a spożywana regularnie wzmacnia odporność.
Składniki na 12 sztuk:
- szklanka mąki orkiszowej,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki oleju,
- 3 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki pesto,
- 6 suszonych pomidorów,
- 8 plastrów szynki,
- 60 g startego żółtego sera,
sól, pieprz.
W jednej misce wymieszaj suche składniki – mąki, proszek do pieczenia, sodę, a w drugiej mokre – olej, jajka, jogurt, śmietanę. Połącz zawartość obu naczyń. Pomidory i szynkę pokrój w kostkę, dodaj do ciasta razem z serem i pesto. Dopraw solą i pieprzem. Blachę wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej nakładaj po dużej łyżce ciasta. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz babeczki przez ok. 25 minut.