4 z 8Jabłkowe babeczki z orzechami dla niejadka
Przygotowanie tych babeczek nie zajmie dłużej niż 15 minut. Są lekkie i smaczne. Zawierają jabłko, które jest świetnym źródłem błonnika i orzechy włoskie - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu twojego dziecka.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- szklanka brązowego cukru,
- duże jabłko,
- sok z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej połącz jajka, mleko i olej. Przelej masę do suchych składników, dodaj jabłko, wymieszaj. Napełnij foremki ciastem. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.