3 z 8Dla alergików – muffiny bez cukru, glutenu i jajek
Każda mama małego alergika wie, jak trudno jest skomponować wartościowy i smaczny posiłek dla dziecka. Nasza propozycja – babeczki bez cukru, glutenu i jajek - to świetny pomysł na pyszny i zdrowy deser.
Składniki na 12 sztuk:
- szklanka marchewki startej na tarce o grubych oczkach,
- szklanka mąki gryczanej,
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- pół szklanki oleju ,
- pół szklanki ksylitolu,
3/4 szklanki mleka sojowego lub kokosowego.
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w dużej misce. Blachę do babeczek wyłóż papilotkami, następnie napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.