Żywienie w cukrzycy typu 2
Dieta cukrzycowa powinna być opracowywana indywidualnie dla każdego chorego. To, jakie ilości białka, tłuszczów oraz węglowodanów powinny znaleźć się w spożywanych posiłkach, zależy między innymi od tego, czy osoba chora na cukrzycę prowadzi aktywny tryb życia lub, czy nie jest na coś uczulona.
Nie zmienia to faktu, że najważniejsze zasady żywieniowe dotyczą wszystkich. Diabetyk powinien więc pamiętać, by spożywać posiłki dobrze zbilansowane, o zrównoważonej ilości węglowodanów oraz właściwej ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
1. Komponowanie diety dla osoby chorej na cukrzycę typu 2
Dla osób, które od niedawna wiedzą, że są chore na cukrzycę typu drugiego, najtrudniejsze może okazać się dokładne planowanie posiłków. Najlepiej, jeśli przy opracowywaniu jadłospisu pomaga profesjonalny dietetyk. Prawidłowy sposób odżywiania jest kluczem do tego, by utrzymać poziom glukozy we krwi na stałym poziomie.
Diabetycy, robiąc zakupy, powinni sprawdzać informacje zawarte na opakowaniach, dzięki czemu można uniknąć spożycia produktów o wysokiej zawartości cukru. Na szczęście, obecnie producenci żywności mają obowiązek informowania klientów o zawartości składników odżywczych w swoich produktach.
2. Piramida żywieniowa dla cukrzyków
Diabetycy borykają się z ogromnym problemem, jakim jest komponowanie swojego jadłospisu. Nie mogą, tak jak osoby zdrowe, po prostu podejść do lodówki i zjeść tego, na co akurat mają ochotę. Dieta tych osób musi się składać z odpowiednich produktów. Na szczęście, dużą pomocą przy układaniu diety jest piramida żywieniowa opracowana specjalnie dla diabetyków. Zawiera ona sześć grup produktów, na których częstotliwość należy zwracać uwagę przy układaniu jadłospisu białek i węglowodanów.
To też warto wiedzieć
W pierwszej grupie znalazły się produkty, które powinno się jeść najczęściej. Należą do niej między innymi pełnoziarniste zboża, warzywa bogate w skrobię oraz rośliny fasolowe. Produkty te to bogate źródło błonnika, minerałów, witamin oraz węglowodanów złożonych. W drugiej grupie są warzywa, które powinno się jeść przynajmniej trzy razy dziennie. Diabetycy mogą jeść zarówno świeże, jak i mrożone warzywa, jednak nie powinni ich mocno rozgotowywać.
W trzeciej grupie umieszczono owoce, które są zdrowe, lecz zawierają sporą ilość cukrów prostych. Dlatego osoby chore na cukrzycę nie powinny ich jeść częściej niż trzy razy dziennie. Należy unikać spożywania słodzonych napojów owocowych. Grupa czwarta to produkty mleczne. Diabetycy powinni wybierać naturalne jogurty i mleko o niskiej zawartości tłuszczu.
Grupa piąta to ryby oraz mięso, które powinno się spożywać nie częściej niż dwa razy dziennie. Diabetycy powinni wybierać chude mięso oraz ryby morskie, a także jaja, które stanowią źródło pełnowartościowego białka w diecie.
W ostatniej, szóstej grupie umieszczono słodycze, tłuszcze i alkohol. Spożycie tłuszczów zwierzęcych należy ograniczyć i zastąpić je olejami roślinnymi. Z diety zaleca się całkowite wykluczenie słodyczy oraz alkoholu.
3. Cukrzyca typu drugiego a dzieci
W przypadku dzieci chorych na cukrzycę typu drugiego układanie diety jest szczególnie istotne. Dzieciom kalorie potrzebne są do prawidłowego rozwoju, dlatego w ich przypadku jadłospis musi być bardzo dokładnie zaplanowany. Rodzice powinni skonsultować się z dietetykiem, którego pomoc jest czasami bezcenna. Oprócz diety ważny jest również styl życia. Należy zachęcać najmłodszych do aktywności fizycznej, która stanowi nieodłączny element zdrowego stylu życia oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi.