4 z 7Curry z mango
To potrawa dla miłośników pikantnej kuchni, ale jeżeli ktoś z twojej rodziny nie przepada za ostrym jedzeniem, dodaj do dania mniej chilli niż to jest w przepisie.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 papryczki chilli,
- 1 mango,
- 4 ugotowane ziemniaki,
- kolendra, pieprz i sól,
- składniki potrzebne do wykonania pasty: 3 ząbki czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka nasion kminu, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku.
Na początek dokładnie zmiksuj blenderem wszystkie składniki pasty dodając do niej 3 łyżki wody. Pokrój cebulkę w kostkę i delikatnie ją podduś w garnku, dodając papryczki chilli.
Następnie wlej pastę i 150 ml wody i gotuj całość przez 5 minut, cały czas mieszając.
Wrzuć pokrojone ziemniaki, przykryj potrawę i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze mango, wymieszaj i podduś przez kolejne 5 minut.