Jedzenie ziemniaków zwiększa ryzyko nadciśnienia – twierdzą naukowcy

Jeśli spożywasz ziemniaki kilka razy w tygodniu, ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego wzrasta o 11 proc. Jeżeli w menu znajdują się także frytki – jesteś narażony na nadciśnienie o 17 proc. bardziej od osób, którzy nie są miłośnikami tych warzyw. Co ciekawe, zależność nie dotyczy chipsów. Czy to oznacza, że powinniśmy wyeliminować ziemniaki z diety?

Ziemniaki – zdrowe czy nie?

Dla wielu Polaków ziemniaki stanowią jeden z podstawowych składników obiadu. Jemy je w różnej formie: gotowane, pieczone, przysmażane, jako frytki, pyzy czy chipsy.

Polecane wideo:

Chociaż to skarbnica potasu, mogą mieć negatywne skutki dla zdrowia – jedzenie ziemniaków znacznie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard Medical School.

Eksperci, których prace zostały opublikowane w "British Medical Journal", przeanalizowali dane (w tym karty chorób) 187 tys. kobiet i mężczyzn ze Stanów Zjednoczonych. Poproszono ich także o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego nawyków związanych ze spożywaniem ziemniaków.

Wyniki sugerują, że osoby, które jedzą je cztery razy w tygodniu są o 11 proc. bardziej narażone na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, niż ci, którzy sięgają po ziemniaki raz w miesiącu. Z kolei osoby jedzące frytki kilka razy w tygodniu borykały się z problemem o 17 proc. częściej.

Analizy ujawniły również, że zwiększone ryzyko problemów z ciśnieniem dotyczyło częściej kobiet niż mężczyzn. Co ciekawe, na te kłopoty zdrowotne nie wpływała konsumpcja chipsów (nawet jeśli ankietowani jedli je częściej niż trzy razy w tygodniu).

Dlaczego ziemniaki podnoszą ciśnienie krwi?

Badacze sugerują, że takie wyniki mogą być skutkiem wysokiego indeksu glikemicznego. Węglowodany skrobiowe dość szybko przekształcają się w cukier w organizmie, przez co znacząco wzrasta poziom glukozy.

Konsekwencją może być nie tylko podniesienie poziomu cukru we krwi, ale także - jak pokazują analizy amerykańskich naukowców – zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Poza tym należy pamiętać też o tym, że nadmiar węglowodanów w diecie prowadzi do nadwagi i otyłości, a to one w znaczący sposób przyczyniają się do nadciśnienia.

Owoce i warzywa są niezbędnym elementem diety na nadciśnienie. Jednak ziemniaki (zwłaszcza słone frytki) mogą być przyczyną niebezpiecznych skoków ciśnienia krwi, na które muszą uważać nie tylko osoby z chorobami krążenia, ale również kobiety w ciąży.

Czy warto wykluczyć ziemniaki z diety?

Autorzy badań podkreślają, że nie zachęcają do całkowitego wykluczenia ziemniaków z diety, ponieważ to cenne źródło potasu (jeden średniej wielkości ziemniak zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek w 25 proc.), żelaza, białka, błonnika, witaminy B6 i witaminy C. Ważne składniki odżywcze najlepiej się przyswajają, kiedy jemy ziemniaki pieczone lub gotowane razem ze skórką.

Na początku tego roku przeprowadzano badanie, które ujawniło, że kobiety, które jedzą ziemniaki, mogą być bardziej narażone na cukrzycę w czasie ciąży. Te panie, które zjadały 2-4 porcje ziemniaków tygodniowo, były o 27 proc. bardziej narażone na cukrzycę.

- Chociaż konsumpcja ziemniaków wiązała się z wysokim ciśnieniem krwi, to możliwe są jeszcze inne czynniki (jak na przykład dieta czy styl życia), które mogły mieć wpływ na wyniki naszych badań, zwłaszcza, że pacjenci sami zgłaszali jak często jedzą ziemniaki i czy cierpią na problemy z ciśnieniem– komentuje wyniki analiz dietetyk z British Heart Foundation, Victoria Taylor.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

Płatki owsiane zamiast bułki tartej By płatki owsiane przypominały swoją spoistością bułkę tartą, rozdrobnij je za pomocą blendera lub robota kuchennego. Możesz używać ich jako zamiennika do wszystkich przepisów, w których znajduje się bułka tarta. Papryka...

Kuchnia

9 zdrowych zamienników codziennych produktów

9 zdrowych zamienników codziennych produktów

Nasiona Chia Nasiona Chia można stosować zamiast jajek. Kuchenna matematyka prowadzi do ustalenia wzoru, gdzie jedna łyżka nasion wymieszana z trzema łyżkami wody równa się jednemu jajku. By powyższe zdanie było prawdziwe, należy po wymieszaniu odczekać...

Kuchnia

Olej z orzechów laskowych: właściwości i zastosowanie

Olej z orzechów laskowych: właściwości i zastosowanie

Komu poleca się olej z orzechów laskowych? Olej z orzechów laskowych to coraz częściej wybierany przez zwolenników medycyny naturalnej produkt. Ma wiele właściwości cennych dla zdrowia i stanu naszej skóry. Wspomaga organizm w walce z infekcjami. A co...

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

7 powodów, dla których warto jeść jajka

7 powodów, dla których warto jeść jajka

Jajka są zdrowe? To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że są one niekorzystne dla zdrowia, gdyż przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Najnowsze badania naukowe...