3 z 7Ciecierzyca po bretońsku
Lubisz fasolkę po bretońsku? Być może twojej rodzinie spodoba się nieco zmodyfikowana propozycja tej wersji, z ciecierzycą w roli głównej zamiast fasoli.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g kiełbaski chorizo,
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy,
- 700 g passaty pomidorowej w butelce,
przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 ostrej papryki, sól, świeżo zmielony pieprz.
Pokrój w kosteczkę cebulę i zeszklij ją w garnku na oleju, dodaj pokrojoną kiełbaskę, starty czosnek, kolendrę, majeranek oraz kminek.
Całość podsmaż przez ok. 3 minuty cały czas mieszając.Następnie wlej całą zawartość puszki z ciecierzycą do garnka, gotuj przez chwilę (ok. 2 minuty) i dodaj passatę pomidorową i przyprawy, których wcześniej nie użyłeś.
Potrawę należy zagotować, dopiero później przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut na zmniejszonym ogniu.