Trwa ładowanie...

„Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, czyli jak jedzą polskie maluchy

 Aleksandra Miłosz
16.02.2015 14:01
„Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, czyli jak jedzą polskie maluchy
„Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, czyli jak jedzą polskie maluchy (Zdjęcie dzieci w przedszkolu/Shutterstock)

Niepokojące wyniki badań przeprowadzonych w Europie alarmują, że polskie dzieci prowadzą w niechlubnym rankingu nadwagi i otyłości. Z tego powodu w żłobkach i przedszkolach w całej Polsce rozpoczyna się program „Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy”, którego zadaniem jest przyjrzenie się talerzom naszych najmłodszych w placówkach oświatowych.

spis treści

1. Studenci w przedszkolach i żłobkach

W ramach projektu 45 absolwentów dietetyki i nauki o żywieniu będzie obserwowało posiłki, które przygotowywane są dla przedszkolaków i młodszych dzieci w żłobkach. W sumie będą obserwować 288 placówek. Stażyści będą też mieli za zadanie informować, uświadamiać i nauczać tego, co powinno wejść w skład zdrowej diety dzieci, aby można było uchronić je od nadwagi i otyłości. Swoją wiedzę i umiejętności młodzi dietetycy szlifowali nie tylko na studiach, ale także w ramach szkolenia, na które przeznaczono w projekcie 170 godzin.

2. Ciężki problem

Eksperci uważają, że przeprowadzanie takich akcji i wprowadzanie specjalnych programów do przedszkoli jest bardzo istotne, zwłaszcza w świetle liczby otyłych, małych dzieci. UNICEF w ramach swoich badań opublikował raport, z którego wynika, że w Polsce wśród dzieci do 15. roku życia aż 17% z nich ma nadwagę lub otyłość. Winę za to ponoszą nie tylko rodzice, którzy od najmłodszych lat swoich dzieci wprowadzają do ich diety cukry i niezdrowe tłuszcze, ale także żłobki i przedszkola, które dają maluchom 2-3 niezbilansowane posiłki dziennie.

3. Zdrowa dieta malucha

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Tymczasem według Instytutu Matki i Dziecka w diecie małego dziecka powinny pojawiać się najczęściej warzywa, produkty pełnoziarniste, owoce, a także nabiał i mięso. Równie ważne jak nabiał i mięso, powinny być ryby bogate w zdrowe tłuszcze. Podając dziecku warzywa i owoce, warto zadbać, aby często serwować produkty świeże i surowe. O ile w lecie możemy przebierać wśród warzyw i owoców, o tyle w zimie ich brak można rekompensować przyjmowaniem suplementów diety.

Sytuacja zdrowotna polskich dzieci jest z pewnością zaskakująca, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę panującą powszechnie modę na zdrowe odżywianie. Okazuje się jednak, że o ile posiadamy wiedzę teoretyczną na temat tego, jak powinny odżywiać się nasze dzieci, nie potrafimy wykorzystać jej w praktyce, w wyniku czego narażamy najmłodszych na nadwagę i otyłość w przyszłości.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze