2 z 8Dietetyczny kebab
Kebab jest jednym z ulubionych fast foodów Polaków – zarówno tych dużych, jak i małych. Niestety, ten oryginalny, kupowany na mieście w barach szybkiej obsługi nie służy ani zdrowiu, ani sylwetce. Jak zmienić tradycyjnego kebaba tak, aby nie straciły na tym jego walory smakowe, a maluchy dały się „nabrać” na jego dietetyczną wersję?
Po pierwsze, sam przygotuj pitę – czyli bułkę, w którą włożysz zdrowsze składniki. Wystarczy, że wymieszasz razem: jedno jajo, 3 łyżki otrąb (2 owsianych i 1 pszennych), dodasz do nich granulowany czosnek oraz 3 łyżki serka typu president. Tak przygotowaną miksturę wylej na blachę do pieczenia w kształcie koła i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
W międzyczasie przygotuj farsz i mięso. Tradycyjny kebab zawiera tłustą baraninę – ty wykorzystaj mięso kurczaka. Najlepiej wybieraj pakowane mięso, które zawiera niezbędne atesty świadczące o jakości. Smaż na patelni teflonowej bez dodatku oleju – w ten sposób ograniczysz kaloryczność dania. Do mięsa dodaj przyprawę do kebaba, która nada mu charakterystyczny dla tej potrawy smak. Co powinno znaleźć się w farszu? Przede wszystkim warzywa. Wybór masz nieograniczony, więc wybierz te, które najbardziej lubi dziecko. Jako ekstra dodatek wrzuć również garść kiełków. Są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, chlorofilu, magnezu i potasu. Samo zdrowie!