Hamburgery, szaszłyki i kebaby dla dzieci – zdrowe i smaczne. Sprawdź, jak je przygotować
1 z 8Dzieci i fast food
Dzieci uwielbiają dania typu fast food i gdybyś im na to pozwolił, pewnie jadłyby je codziennie. Kebaby, szaszłyki i hamburgery – po te smakołyki maluchy sięgają chętnie i ciężko je przekonać, że są to dania kaloryczne i mają mało wartości odżywczych. Dzieci zupełnie to nie obchodzi. Ma być smacznie i niekoniecznie zdrowo.
Aby uchronić pociechę przed nadwagą, otyłością i poważnymi problemami ze zdrowiem w wieku dorosłym, zacznij wprowadzać zdrowe wersje ulubionych przysmaków dziecka – rób to systematycznie i zacznij już od jego najmłodszych lat. Pamiętaj: aby zachęcić malucha do jedzenia zdrowych produktów, to co znajduje się na jego talerzu, musi być kolorowe i różnorodne. Dodatkowo wspólne przygotowywanie posiłków może okazać się świetną zabawą, która was zbliży. Masz wątpliwości?
Dr James O. Hill, dyrektor Centrum Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Colorado Health Sciences Center w Denver i współzałożyciel Krajowego Rejestru Kontroli Wagi (NWCR), udowodnił, że przyzwyczajenia dotyczące stylu odżywiania, które przekazują rodzice, są kontynuowane w dorosłym życiu. Dowiedz się więc, jak przygotować zdrowe wersje niezdrowych potraw.