3 z 8Kebab wegetariański
Po pierwsze, nie musi zawierać mięsa zwierzęcego. Wegetarianie jako nadzienie do kebaba dodają pokrojone w kostkę kotleciki sojowe z warzywami – weź z nich przykład. Jeśli podczas przygotowywania do kotlecików dosypiesz odrobinę przyprawy do kebaba, dzieciaki nawet nie zorientują się, że to, co właśnie wcinają, to nie mięso.
Tradycyjne kebaby zawierają gęste sosy, które są źródłem praktycznie wszystkiego, co najgorsze – zagęszczaczy, konserwantów, sztucznych barwników i cukru. Wiele z nich jest również przygotowywanych na bazie majonezu, co znacznie zwiększa kaloryczność dania. Nie truj malucha i własnoręcznie przygotuj ulubiony sos lub ketchup dziecka.
Jeden z najzdrowszych sosów to czosnkowy. Wystarczy, że użyjesz jogurtu greckiego, który jest naturalnie gęsty i dostarczy organizmowi bardzo ważnych składników, takich jak wapń, który wzmacnia kości i zęby, białko (wpływa na prawidłowy rozwój dziecka) oraz cynk i potas.