3 z 7Domowe lody mandarynkowo-marchewkowe
Lody dla weganina lub alergika? Jeżeli z jakiegoś powodu ty lub twoje dziecko musicie unikać nabiału, wypróbuj zdrowe lody, które wykonane są z naturalnych produktów. Głównym składnikiem tego przepisu są mandarynki bogate w witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto owoce te zawierają składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk i sód. Marchewka z kolei nie tylko poprawia wygląd skóry, ale także reguluje zaburzenia trawienne.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 3 mandarynki,
- 1 cm świeżego imbiru,
- 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.
Owoce i warzywa umyj i obierz ze skórek. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i ustaw go na najwyższe obroty. Miksuj aż do uzyskania gładkiej pasty, którą później wlewaj do kieliszków do wódki tak, aby zostawić pół centymetra wolnej przestrzeni od brzegu naczynia. Włóż patyczki i wstaw lody do zamrażarki. Kiedy deser będzie gotowy, odwróć kieliszki do góry dnem, polewając je ciepłą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie je wyciągnąć z kieliszka. Gotowe!
Zobacz także: Już 9/10 sześciolatków ma próchnicę! Jak temu zaradzić?