4 z 7Budyń z nasion chia
Czy słyszałeś kiedykolwiek o nasionach chia? Warto się nimi zainteresować i wykorzystać je do zrobienia puddingu czy budyniu, który będzie miał kremową i jedwabistą konsystencję. Taki deser swobodnie mogą jeść nawet osoby dotknięte cukrzycą, ponieważ w swojej żelowej postaci nasiona chia zapobiegają szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów. Produkt ten jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku. Ponadto zawiera kwasy omega 3 i 6 oraz dużo błonnika, który sprzyja odchudzaniu.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia,
- 200 ml mleka sojowego,
- łyżka niesłodzonego kakao,
- łyżka wiórków kokosowych,
- miód lub stewia (do smaku).
Wszystkie składniki, z wyjątkiem słodzącej substancji, wymieszaj i odstaw do lodówki na parę godzin (może być nawet cała noc). Później zmieszaj ją blenderem na gładką masę i dosłódź do smaku. Przełóż do miseczki i delektuj się tym oryginalnym smakiem.
Zobacz także: Zdrowy czekoladowy budyń