5 z 7Orzechowe batoniki
Twoje dziecko uwielbia słodkie przekąski? Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? Wypróbuj zdrowe i dietetyczne orzechowe batoniki, które nie zawierają mąki, cukru ani tłuszczu. Do przygotowania batonów najlepsze będą orzechy włoskie, ale nie tylko.
Dlaczego orzechy są tak ważne w diecie dziecka? Poprawiają pamięć i koncentrację. To także cenne źródło wapnia, który wzmacnia dziecięce kości. Ponadto zawierają magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas, kwas foliowy i witaminy B6 i E. W orzechach włoskich znajduje się kwas elagowy, który wzmacnia odporność.
Składniki:
- 400 gramów orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce),
- 3 łyżki (ok. 40 gramów) miodu,
- 1 jajko,
- 1 białko jajka.
Posiekaj orzechy i wsyp je do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Całość umieść w blaszce i wstaw do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na 25-30 minut. Deser powinien osiągnąć złoty kolor. Kiedy już wystygnie, pokrój na batoniki.
Zobacz także: Ile dziecko powinno jeść?