6 z 7Domowe żelki bez żelatyny
Twoje dziecko będzie zachwycone, kiedy zaserwujesz mu żelki, natomiast ty będziesz miała spokojne sumienie, że dajesz mu zdrowy deser. Do przygotowania owocowych żelków proponujemy kaki, które z łatwością dostaniesz o tej porze roku w sklepach. Zwykłą żelatynę zastąp inną substancją żelującą: agar-agar. W szczególności upodobali ją sobie wegetarianie, ale polecana jest także osobom na diecie, ponieważ pęcznieje w jelitach.
Składniki (na 24 żelki):
- 2 owoce kaki,
- 2 łyżeczki agar-agar,
- 60 ml wody,
- stewia/miód/syrop z agawy (do smaku).
Kaki obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze na mus. Wlej wodę do rondelka, dodaj 2 łyżeczki agaru i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając i dodawaj powoli mus z kaki. Gotową masę przełóż do silikonowych foremek. Pozostaw do ścięcia. Domowe żelki bez żelatyny są już gotowe.
Zobacz także: Agar-agar i pektyny - zdrowsze alternatywy żelatyny