2 z 7Wegański murzynek
Wegański murzynek to ciasto, które pokochają miłośnicy czekolady. Warto zwrócić na niego uwagę także ze względu na składniki, które są dobre dla zdrowia naszego dziecka.
Gorzka czekolada zawiera pirazynę, związek pobudzający mózg do pracy, poprawiający pamięć i koncentrację. Ziarna kakaowca wzmacniają serce, zapobiegają miażdżycy i zakrzepom. Poza tym zwykłe mleko warto zastąpić mlekiem migdałowym, które uspokaja i redukuje stres.
Do murzynka dodaj banana – to cenne źródło potasu, który jest niezbędny w diecie dziecka.
Składniki:
- 2 szklanki mleka roślinnego np. migdałowego,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 delikatnego oleju, np. z pestek winogron,
- 3 szklanki mąki pszennej razowej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 50 gramów gorzkiej czekolady,
- 2 dojrzałe banany.
garnuszku rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier i olej, następnie wymieszaj. Banana dokładnie rozgnieć widelcem i dodaj go do czekolady razem z mlekiem. Wszystko wymieszaj na gładką masę. W misce połącz mąkę, kakao, sód, cynamon. Następnie wymieszaj mokre i suche składniki (powinna wyjść dość gęsta masa). Murzynka pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przeczytaj także: Naturalnie słodkie i zdrowe owoce rolki