Słodycze dla dzieci: owocowe rolki
Twoje dziecko ma ochotę na słodycze, a ty nie chcesz kupować sklepowych batoników czy ciasteczek pełnych konserwantów, sztucznych barwników i cukru? Wypróbuj nasz przepis na naturalnie słodkie i zdrowe owocowe rolki.
1. Zdrowe słodycze
Kolorowe rolki możesz przygotować z ulubionych owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć kilka rodzajów i przygotować z nich witaminową bombę. Rolki owocowe nie tylko doskonale smakują, ale także przyciągają wzrok swoimi intensywnymi kolorami. Nie znajdziesz w nich jednak żadnych sztucznych sunstancji czy polepszaczy smaku. Są w 100 proc. naturalne i znakomicie zastąpią tradycyjne słodycze.
2. Jaki owoc wybrać?
Najlepiej wybierać owoce sezonowe z ekologicznych upraw. Od czasu do czasu możesz również odkryć smak rolek przygotowanych z owoców egzotycznych. Wszystko zależy od twojej wyobraźni.
Mango jedzone od najmłodszych lat zapewnia dzieciom piękne włosy i cerę, dodatkowo chroni wzrok oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.
Borówki to owoce pełne przeciwutleniaczy i cennych wartości odżywczych. Znajdziesz w nich takie składniki mineralne jak magnez, potas, wapń czy fosfor. Pomagają na dziecięce problemy z trawieniem i poprawiają pracę jelit.
Truskawki z kolei wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zmniejszają poziom cholesterolu, a także pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Działają moczopędnie przez co znacząco wspomagają pracę nerek.
Jest jeszcze jeden składnik, który będzie ci potrzebny do przygotowania owocowych rolek – miód czyli naturalny antybiotyk, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy malucha, ale także łagodzi kaszel i wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.
3. Składniki:
- 250 g truskawek,
- 2 łyżki miodu naturalnego.
4. Przygotowanie
Truskawki umyj, pokrój w kostkę i gotuj w małym rondelku na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dodaj miód i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej jeśli składniki zblendujesz lub zmiksujesz. Ilość dodawanego do owoców miodu zależy od ciebie – jeśli stwierdzisz, że rolki są za słodkie – zmniejsz proporcje.
Cienką warstwę owocowej masy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 75 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i susz przy lekko otworzonych drzwiczkach przez min. 3 godziny. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Teraz masę możesz pociąć na paski i zrolować.
Smacznego!