Miód w ciąży
Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym. W związku z tym niejedna ciężarna obawia się, że zjedzenie tego słodkiego przysmaku może zaszkodzić rozwijającemu się dziecku. Czy miód faktycznie może negatywnie wpłynąć na płód?
W tym artykule:
Czy miód jest bezpieczny dla ciężarnych?
Specjaliści uspokajają, że spożywanie miodu nie stanowi zagrożenia dla kobiet w ciąży. Mimo to niektórzy lekarze zalecają sięganie po miód pasteryzowany. Powodem, dla którego są zdania, iż miód nie jest właściwym produktem dla ciężarnych, jest zawartość zarodników botulinowych. Mogą one wydzielać toksyny w niedojrzałym jeszcze przewodzie pokarmowym niemowląt. Właśnie dlatego niemowlakom nie podaje się miodu.
Jednak w przypadku kobiet w ciąży sytuacja jest odmienna. Przewód pokarmowy przyszłej mamy jest środowiskiem kwasowym, przez co nie może dojść w nim do wzrostu zarodników botulinowych oraz produkcji toksyn. Wniosek jest prosty – spożywanie miodu przez ciężarne kobiety jest bezpieczne. Ponadto może pomóc w walce z dolegliwościami ciążowymi.
Miód na ciążowe dolegliwości
Jedną z najczęstszych przypadłości ciężarnych kobiet są poranne mdłości. Nudności i wymioty pojawiają się głównie na wczesnym etapie ciąży. Sprawdzonym sposobem na mdłości jest wypicie soku z cytryny z łyżeczką miodu. Można go dodać również do octu jabłkowego lub herbaty imbirowej.
Jak odżywiać się w czasie ciąży?
Częstym problemem kobiet spodziewających się dziecka jest także zatkany nos. Ta dolegliwość jest spowodowana obrzękiem błon śluzowych. Zatkany nos przyczynia się do dyskomfortu kobiety i przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu. Aby zaradzić tej kłopotliwej przypadłości, należy przyrządzić napój ze szklanki ciepłej wody, łyżki stołowej miodu oraz kilku kropli soku z limonki. Całość należy dokładnie wymieszać i wypić.
Spożywanie miodu w ciąży przynosi pożądane efekty także w przypadku zgagi, czyli uczucia pieczenia, które ma miejsce, gdy zawartość żołądka cofa się do przełyku i powoduje refluks kwasowy. Refluks podrażnia miękką wyściółkę przełyku.
Zgaga pojawia się zwykle w wyniku zmian hormonalnych zachodzących w ciele ciężarnej kobiety. Ta dolegliwość przyczynia się do dyskomfortu w górnej części brzucha, niestrawności oraz kwaśnego posmaku w ustach. Ciężka postać zgagi może powodować problemy ze snem oraz spadek apetytu.
Doskonałym rozwiązaniem kwestii zgagi jest miód, który zawiera zdrowe enzymy ułatwiające trawienie. Ma także silne właściwości lecznicze - zwalcza bakterie i przyspiesza gojenie tkanki przełyku, lecząc tym samym refluks kwasowy. Wystarczy wypijać przed śniadaniem szklankę wody z łyżką stołową miodu, by złagodzić objawy zgagi.
Jak się okazuje, miód nie tylko nie jest szkodliwy dla ciężarnych kobiet, ale wręcz wskazany. Nawet niewielka jego ilość pomaga bowiem uporać się z najczęstszymi dolegliwościami ciążowymi.