4 z 5Czerwona kapusta pekińska w kuchni
Ta odmiana kapusty pekińskiej cechuje się słodkim smakiem, jest pozbawiona goryczy. Szczególnie poleca się ją wykorzystywać do przygotowywania sałatek i surówek.
Ma kruche i chrupiące liście, które po poszatkowaniu nie mają tendencji do farbowania innych składników potrawy swoim sokiem. Co ważne, z czasem nie tracą one objętości, tak jak dzieje się to w przypadku np. sałaty masłowej.
Czerwona kapusta pekińska z powodzeniem może zastąpić barwne odmiany warzyw liściastych w mieszankach, np. sałatę lollo rosso czy radicchio. Sprawdzi się nie tylko jako składnik surówek, ale też dań z kuchni wschodnio-azjatyckiej, głównie: chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Jest to uniwersalne warzywo, dlatego liście możemy także nafaszerować i wykorzystać do przygotowania oryginalnych gołąbków (w trakcie gotowania nie wydziela przykrego zapachu).
Zobacz też: Oto jak nieświadomie rodzice niszczą odporność swoich dzieci