Trwa ładowanie...

Wady i zalety produktów w puszkach

 Ewa Rycerz
Ewa Rycerz 01.03.2017 14:44
Puszki, w których konserwowane są np. ryby, powlekane są substancją z zawartością bisfenolu A.
Puszki, w których konserwowane są np. ryby, powlekane są substancją z zawartością bisfenolu A. (123RF)

Ciecierzyca, pomidory, brzoskwinie, ananasy. Te i wiele innych owoców, warzyw czy potraw dostaniemy w wersji konserwowanej, w puszkach. Takie jedzenie jest wygodne i ma długi termin ważności, ale ma też kilka minusów. Przede wszystkim opakowania mogą zawierać bisfenol A, a do samych potraw dodawane są konserwanty. Czy jednak każda "puszka" jest zła? Na co zwrócić uwagę kupując produkty w puszkach?

1. Plusy zakonserwowanych owoców i warzyw

Zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest mocno utrudniony, a te które można kupić w supermarketach w większości faszerowane są nawozami, często sięgamy po takie, które zostały zamknięte w puszkach. Nic dziwnego, bo takie jedzenie ma sporo plusów.

Największym plusem tych produktów jest fakt, że niektóre substancje zawarte w warzywach działają lepiej, gdy zostaną poddane obróbce cieplnej. Należą do nich niektóre antyutleniacze, np. znajdujący się w pomidorach likopen czy zawarty w marchewkach betakaroten.

Przeczytaj także:

Zobacz film: "Biały szum trzykrotnie skraca czas potrzebny niemowlęciu do zaśnięcia"

Substancje te powinny spożywać szczególnie dzieci. Betakaroten, zwany także prowitaminą A, poprawia wzrok, wzmacnia odporność, jest również dodatkowym filtrem przeciwsłonecznym, ponieważ zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.

Z kolei likopen to związek, który chroni przed chorobami serca, zapobiega złamaniom kości oraz chroni przez promieniowaniem UVA i UVB, zmniejszając ryzyko rozwoju czerniaka.

Trzecim plusem jedzenia z puszki jest krótki czas pomiędzy zbiorem a zakonserwowaniem. Transport owoców lub warzyw z Hiszpanii, Maroko czy Włoch zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Poza tym, producenci muszą sztucznie przedłużać trwałość produktów, aby po dotarciu na miejsce, owoce i warzywa dalej były atrakcyjne dla klientów.

Niestety, na tym kończą się korzyści z jedzenia warzyw i owoców z puszek.

2. Minusy warzyw i owoców w puszkach

3.

W puszkach dostępne są prawie wszystkie warzywa i owoce. I o ile one same mogą być dobrej jakości i pozbawione syntetycznych dodatków, o tyle powszechną praktyką jest smarowanie wnętrza puszek żywicą epoksydową, która zawiera bisfenol A.

Zepsute jedzenie, które warto włączyć do diety
Zepsute jedzenie, które warto włączyć do diety [7 zdjęć]

Kapusta kiszona ma mnóstwo witamin C, B i K. Zawiera też probiotyki, które pozytywnie działają na florę

zobacz galerię

O szkodliwości tego związku chemicznego z grupy fenoli, stosowanego do produkcji tworzyw sztucznych, w czasopiśmie naukowym "PLOS Biology" pisała m.in. Lisa Gross, ale takich badań jest więcej. Wynika z nich, że bisfenol A destrukcyjnie wpływa na zdrowie.

Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że BPA zwiększa ryzyko występowania nowotworów, powoduje zaburzenia hormonalne, otyłość, problemy z prostatą. Z kolei z badań na ludziach wynika, że ekspozycja kobiet na BPA powoduje problemy z płodnością. Natomiast związek ten u mężczyzn może być przyczyną zaburzeń erekcji.

Badania okazały się na tyle wiarygodne, że Unia Europejska zakazała stosowania bisfenolu A w produktach przeznaczonych dla dzieci.

Negatywny wpływ bisfenolu A na zdrowie potwierdza Ewa Myszka, dietetyk. - Bisfenol A stanowi formę syntetycznego estrogenu, co oznacza, że w organizmie człowieka może łączyć się z receptorami odpowiedzialnymi za wiązanie naturalnego estrogenu. Działanie bisfenolu A polega na powodowaniu nieodwracalnych szkód w układzie hormonalnym. Biorąc pod uwagę ten czynnik, zalecam rozwagę przy wprowadzaniu puszkowanej żywności do swojego jadłospisu – podkreśla specjalistka.

- Warzywa konserwowe z puszek to niestety bardzo wątpliwej jakości witaminy i minerały oraz inne substancje odżywcze. Kompromisem w okresie poza sezonowym może być sięganie po produkty w szklanych słoiczkach, najlepiej własnej produkcji, ewentualnie sklepowe – dodaje Agnieszka Biernat, dietetyk.

Oprócz bisfenolu A, w produktach z puszki znajdziemy także konserwanty, polepszacze smaku, spore ilości soli, cukru i barwniki. Ten problem można jednak szybko rozwiązać. Jak? Wystarczy dokładnie czytać skład danego produktu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze