Trwa ładowanie...

Tanie i wartościowe jedzenie dla dziecka – przepisy

Wychowując dziecko, staramy się dbać o jego prawidłowy rozwój fizyczny, psychiczny i emocjonalny. Chcemy przy tym, żeby było zdrowe i niczego mu nie brakowało. Na to składa się również prawidłowe odżywianie. Jak zapewnić dziecku dietę bogatą w wartościowe produkty? Na pytanie odpowiada dietetyk, mgr Kinga Głaszewska.

Zobacz film: "Maseczka ochronna czy chustka? Ekspert wyjaśnia, czym zasłaniać usta"

1. Dieta dziecka

Przede wszystkim trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest wartościowe jedzenie. Mówiąc wprost, to takie, które ma jakąś wartość odżywczą - dobry skład witaminowy i mineralny. Wartościowa żywność to żywność nieprzetworzona.

Często nie mamy pomysłu na posiłki dla naszych pociech. Niestety nie istnieje jakaś gotowa, ogólnodostępna "dieta dla dzieci", nie ma jednego, rekomendowanego sposobu żywienia. Dbając o dietę najmłodszych, musimy wziąć pod uwagę m.in. ich płeć i wiek.

Jak podać dziecku warzywa?
Jak podać dziecku warzywa? (GettyImages)

- Do 9 r.ż. zalecenia spożycia energii czy poszczególnych witamin i minerałów nie różnią się znacząco między sobą. W 10 r.ż. pewne wartości mogą się zmienić. Z żywieniowego punktu widzenia, to na pewno podstawę diety dzieci powinny stanowić warzywa. Jak udałoby się przekonać dziecko do 4-5 porcji warzyw dziennie, to sytuacja byłaby idealna– mówi Kinga Głaszewska.

Jeśli dziecko jest niejadkiem, warto urozmaicać jedzenie. Sprawić by było bardziej atrakcyjne wizualnie dla dziecka. Tu sprawdzą się kolorowe dania takie jak kanapki-obrazki lub jedzenie zabarwione naturalnymi barwnikami np. z dodatkiem alg (chlorelli i spiruliny). Często też stajemy przed problemem, kiedy nasze dziecko nie chce jeść warzyw.

- Jeśli nie jest przekonane do spożywania sałatek, to warzywa warto przemycać np. w warzywnych pasztetach. Dobrze też sprawdzi się zaangażowanie dziecka do przygotowywania posiłków. Wtedy jest większa szansa, że coś zje - radzi Głaszewska.

2. Jedzenia dla alergika

A co zrobić, gdy nasze dziecko jest alergikiem albo cierpi na różne nietolerancje jak np. nietolerancja laktozy?

- Coraz częściej dzieci jedzą wybiórczo. Pojawiają się nietolerancje, alergie pokarmowe czy zaburzenia ze spektrum autyzmu, co również wpływa na przyjmowanie pokarmu i jego trawienie. Dzieci z autyzmem czy z zespołem Aspergera mają bardzo dużą wybiórczość pokarmową, więc czasem rozpisanie diety stanowi nie lada wyzwanie – zauważa dietetyk

Prawidłowa dieta powinna składać się z produktów niskoprzetworzonych, zawierać co najmniej 2 porcje dziennie warzyw i owoców (1 porcja to ok. 150 g) oraz produkty pełnoziarniste każdego dnia.

- Codziennie warto spożywać kasze - różne i w różnej formie (np. kuleczki jaglane, burgery z kaszy jaglanej, zapiekanki, których podstawę stanowią kasze). Naleśniki, to tylko ze zdrowszych mąk (dobrze sprawdzi się mąka orkiszowa). Dla urozmaicenia naleśników można dodać do nich odrobinę spiruliny, która zabarwi je na niebiesko lub zamiast na mleku zrobić je na soku z marchewki - wtedy będą pomarańczowe - mówi Głaszewska. - Warto pamiętać o wapniu, który znajduje się np. w produktach nabiałowych lub napojach roślinnych (należy czytać etykiety czy napoje są wzbogacane wapniem). Dzieci zazwyczaj lubią spaghetti, więc warto zaserwować z pełnoziarnistym makaronem, chudym mięsem drobiowym i domowym sosem bolognese - dodaje.

3. Przepisy na dania dla dzieci

Kolorowe frytki:

  • ziemniaki - 100 g,
  • burak - 100 g,
  • marchew - 80 g,
  • oliwa z oliwek 10 ml,
  • zioła prowansalskie.

Warzywa pokroić w słupki, skropić oliwą i posypać ziołami. Piec 35-40 min w 180 stopniach (czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika)

Ciasteczka fasolowo-kokosowe (dobry sposób na przemycanie warzyw):

  • fasola,
  • napój roślinny (mleko migdałowe),
  • banan,
  • ksylitol,
  • wiórki kokosowe,
  • mąka ryżowa,
  • proszek do pieczenia,
  • siemię lniane.

Zblendować w misce fasolę, napój roślinny, banana, ksylitol. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i siemię lniane. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarować olejem roślinnym. Wyłożyć ciasteczka uformowane w dłoni lub za pomocą łyżeczki (aby lepiej formowały się w dłoni, warto zwilżyć ręce zimną wodą). Piec 20 min w 180 stopniach z funkcją termo obiegu.

Koktajl Shrek:

  • banany 100 g,
  • mleko lub napój roślinny wzbogacany wapniem 120 ml,
  • spirulina 1/4 łyżeczki,
  • garść szpinaku,
  • kiwi.

Wszystko razem zmiksować.

Dajcie znać, czy któreś z tych dań, macie na liście swoich ulubionych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Co za słodziaki! Mama sześcioraczków wrzuciła urocze zdjęcie. "Zwątpiłam, że się uda"

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.