Raport IMiD: polskie dzieci jedzą niezgodnie z zaleceniami
Aż 32 proc. dzieci w wieku 5-36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała, 61 proc. niemowląt ma rozszerzaną dietę niezgodnie z zaleceniami, a 88 proc. najmłodszych je za mało warzyw. To tylko niektóre z alarmujących danych z nowego raportu Instytutu Matki i Dziecka.
1. Karmienie piersią
Z danych wynika, że tylko 54 proc. matek podaje swoje mleko przynajmniej do 6. miesiąca życia dziecka. Aż 61 proc. niemowląt niekarmionych piersią otrzymuje natomiast te same posiłki, co reszta rodziny. Zdaniem twórców badania, nadal istnieje więc potrzeba promowania karmienia piersią.
– Okres wczesnego dzieciństwa, czyli pierwsze lata życia dziecka, są kluczowe dla rozwoju organizmu – również w przyszłości. Nie tylko uwarunkowania genetyczne, ale także czynniki środowiskowe, takie jak właśnie sposób żywienia, mają wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu młodego człowieka. Odpowiednie żywienie zapewnia dobry rozwój psychoruchowy dziecka, zmniejsza ryzyko infekcji i innych chorób – mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, zastępca Kierownika Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
Zobacz także
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- Nie wiesz, co podawać dziecku do jedzenia? Poznaj te wskazówki
- Poznaj te 6 mitów o żywieniu, w które wszyscy wierzą
2. Rozszerzanie diety i żywienie dziecka
Zdaniem ekspertów, rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Okazuje się jednak, że aż 61 proc. matek robi to za wcześnie, wprowadzając: herbatki, przeciery warzywne i owocowe, kaszki oraz soki. Według specjalistów to efekt zbyt szybkiego odstawiania dzieci od piersi.
Rodzice popełniają również błędy, dodając duże ilości soli do posiłków maluchów, które dopiero co skończyły pierwszy rok życia. 83 proc. z nich otrzymuje solone potrawy.
Problemem jest suplementacja witaminy D. Aż 94 proc. dzieci po 1. roku życia dostaje jej zbyt małą ilość wraz z dietą. Nie lepiej jest wśród niemowląt. 75 proc. z nich nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D, a 42 proc. dzieci ma niedobory wapnia.
Źle wygląda też sytuacja z jedzeniem słodyczy. 75 proc. najmłodszych otrzymuje zbyt dużo cukru. Właśnie dlatego co piąty uczeń szkoły podstawowej lub gimnazjum zmaga się z nadwagą lub otyłością.
3. Idea 1000 pierwszych dni życia
Jak się jednak okazuje, aż 67 proc. rodziców dzieci do 3. roku życia zna ideę 1000 pierwszych dni. Według niej sposób żywienia dziecka w pierwszych trzech latach jego życia ma wpływ na przyszłe zdrowie. Nie jest to jedynie dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, ale także nakierowywanie na zdrowe życie.
– W kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka nadal popełnianych jest wiele błędów. Najpoważniejsze w skutkach są te popełniane na etapie karmienia piersią (np. bardzo krótki okres wyłącznego karmienia piersią), w momencie rozszerzania diety (np. podawanie żywności uzupełniającej przed 17. tygodniem życia, zbyt duża ilość soków, nieuzasadnione opóźnione wprowadzania do jadłospisu dziecka niektórych pokarmów, zwłaszcza uważanych za uczulające) i w żywieniu po 1. roku życia (np. niepotrzebne dosładzanie lub dosalanie posiłków) – dodaje prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Dziecko wychowywane w domu, gdzie często na stole znajdują się warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, będzie się podobnie odżywiało jako dorosły. Coraz częściej mówi się również o hipotezie programowania metabolicznego, która zakłada, że czynniki środowiskowe działające w dzieciństwie powodują trwałe zmiany. Wpływają one na rozwijanie się otyłości, nadciśnienia, cukrzycy czy alergii.
– Błędy, szczególnie te popełniane w pierwszych miesiącach i latach życia, mogą skutkować nieodwracalnymi uszczerbkami na zdrowiu i przewlekłymi chorobami, ujawniającymi się w wieku dojrzałym lub podeszłym – dodaje prof. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska, Kierownik Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.