Kaszka dla niemowląt
Kaszki to źródło wartości odżywczych. Możesz je wprowadzić jak pierwszy produkt podczas rozszerzania diety. U dzieci karmionych piersią odpowiednim czasem będzie początek 7. miesiąca życia, natomiast u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym – 6. miesiąc życia.
W sklepach występuje wiele rodzajów kaszek, które dostosowane są do wieku niemowlęcia. Zawierają wiele składników odżywczych oraz soli mineralnych i witamin, które zapewniają prawidłowy rozwój maluszka.
1. Rodzaje kaszek dla dzieci
Kaszki stanowią posiłek dla niemowląt i dzieci. Są otrzymywane ze zbóż, najczęściej pszenicy lub ryżu, będących źródłem węglowodanów oraz kalorii. Zboża, z których produkuje się kaszki poddawane są hydrolizie enzymatycznej, w wyniku której węglowodany w nich zawarte są łatwiej strawne oraz lepiej przyswajalne przez organizm niemowlęcia.
Na sklepowych półkach jest wiele rodzajów kaszek:
- Kleiki ryżowe i kukurydziane nie zawierają glutenu, dlatego mogą stanowić bazę posiłków dla dzieci z celiakią. Po dodaniu do mleka modyfikowanego zwiększają jego kaloryczność oraz sytość, są więc szczególnie wskazane jako posiłek przed snem. Co więcej, kleik ryżowy powinien być podawany dzieciom z biegunkami, gdyż im przeciwdziała.
- Kaszki ryżowe lub pszenne stanowią bazę do posiłków dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego oraz nietolerancją laktozy. Można bowiem do nich dodawać mieszanki mleczne niepowodujące alergii.
- Kaszki mleczno-ryżowe lub mleczno-zbożowe stanowią pełnowartościowy posiłek dla dziecka. Dostarczają wszystkie składniki odżywcze oraz witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowy rozwój niemowlęcia. Ze względu na obecność mleka powinny być ostrożnie podawane dzieciom ze skłonnością do alergii, gdyż mogą ją wywołać pod postacią zmian skórnych, wysypki, duszności czy biegunek.
2. Dodatki w kaszkach
Wiele kaszek w celu poprawy smaku, zapachu oraz wartości odżywczych, zawiera suszone fragmenty owoców. Są one obecne już w kaszkach przeznaczonych dla dzieci od 4 miesiąca życia (maliny, banany, morele), natomiast kaszki zawierające owoce cytrusowe, truskawki oraz kakao można podawać dzieciom dopiero po 9 miesiącu życia. Coraz więcej kaszek zawiera dodatek probiotyków, czyli bakterii Bifidus, które wspomagają naturalną florę bakteryjną jelit maluszka. Ponadto przeciwdziałają zakażeniom bakteryjnym, zatruciom pokarmowym, gdyż hamują namnażanie bakterii patogennych.
Obok probiotyków często są dodawane prebiotyki, czyli substancje odżywiające i wzmagające rozwój bakterii naturalnej flory jelit. Dzieciom z zaparciami lub zaburzeniami pracy układu pokarmowego polecane są kaszki zawierające owoce bogate w błonnik, np. śliwki lub gruszki. Kaszki stanowią źródło witamin A, C, E oraz z grupy B, a także żelaza, wapnia i cynku, które nie tylko zapewniają optymalny rozwój dziecka, ale również wzmacniają odporność.
Kaszki dla niemowląt stanowią wygodne danie, gdyż wystarczy dodać przegotowaną wodę lub mleko modyfikowane, a w kilka minut otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Kaszki powinny być przygotowywane tuż przed podaniem dziecku, gdyż bardzo szybko namnażają się w nich bakterie, przez co mogą stanowić źródło zatrucia.