Przepis na katarzynki
Już od najdawniejszych czasów, w andrzejkowy wieczór gromadzą się panny ciekawe czekającej ich miłosnej przyszłości. Leją wosk, wróżą - wszystko to, aby dowiedzieć się, kiedy wyjdą za mąż, jak na imię będzie miał wybranek serca. Mało kto wie, że istnieje także męski odpowiednik andrzejek – katarzynki. Katarzynki wypadają niedługo przed andrzejkami, w nocy z 24 na 25 listopada. Wtedy też Kościół obchodzi wspomnienie świętej Katarzyny – patronki kawalerów pragnących się ożenić. Tego wieczoru, kawalerowie spotykają się we wspólnym gronie, aby odprawić wróżby dotyczące ożenku i znalezienia partnerki. Podczas tego spotkania nie może zabraknąć katarzynek – przepysznych ciasteczek z nutą aromatycznego anyżu.
1. Katarzynki
Potrzebne produkty:
- 750g płynnego miodu
- ½ kg mąki żytniej
- Pół szklanki przegotowanej wody
- 2 jajka
- Łyżeczka zmielonych nasion anyżku
- Sok i otarta skórka z pomarańczy
- Po pół łyżeczki mielonych goździków i kardamonu
- 25g (kieliszek) spirytusu
- Surowe żółtko
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 – 4 łyżki drobno posiekanych orzechów
Wykonanie:
Miód zagotować z wodą, anyżkiem, kardamonem i goździkami, sokiem i skórka z pomarańczy. Do miski przesiać ogrzaną mąkę, zalewamy wrzącym miodem i dokładnie ucieramy drewnianą łyżką. Do ciepłego jeszcze, ale doskonale wyrobionego ciasta wbijamy po jajku, cały czas ucierając, po czym odstawiamy, aby przestygło. Dokładnie mieszamy sodę ze spirytusem i surowym żółtkiem, wlewamy do zimnego ciasta i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wsypujemy orzechy. Blachę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka, układamy na blasze. Pieczemy w temperaturze ok.200 stopni C ok. 40 -45 minut. Po upieczeniu polewamy czekoladą bądź lukrem.
2. Paluszki narzeczonej
Potrzebne produkty:
- 350g mąki
- 60g cukru
- 2 jajka
- Sól
- Przegotowana woda
- 200g miodu
- Olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier, wbijamy jajka i dolewając wodę, wyrabiamy twarde ciasto. Zostawiamy, aby lekko odpoczęło. Potem rozwałkowujemy na placek grubości 1 -1,5 cm. Kroimy paski długości ok. 5cm, kształtujemy paluszki, smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu łyżką cedzakową zanurzamy paluszki w miodzie. Podajemy na ciepło lub zimno.
3. Czekając na męża
Potrzebne produkty:
- 250g cukru
- 6 jajek
- Pół szklanki wody
- Cynamon
Wykonanie:
Gotujemy na małym ogniu wodę i cukier aż utworzy się lukier (do nitki). Studzimy. Dokładnie roztrzepujemy jajka i wlewamy je do prawie zimnego lukru, cały czas ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy trzepaczką, aż masa zacznie rosnąć. Wówczas przelewamy do salaterek, posypujemy cynamonem. Podajemy na zimno lub ciepło.
Wszystkie przepisy zaczerpnięte z książki pt. „Polskie tradycje świąteczne” Hanny Szymanderskiej.