Trwa ładowanie...

Przepis na katarzynki

Przepis na katarzynki
Przepis na katarzynki

Już od najdawniejszych czasów, w andrzejkowy wieczór gromadzą się panny ciekawe czekającej ich miłosnej przyszłości. Leją wosk, wróżą - wszystko to, aby dowiedzieć się, kiedy wyjdą za mąż, jak na imię będzie miał wybranek serca. Mało kto wie, że istnieje także męski odpowiednik andrzejek – katarzynki. Katarzynki wypadają niedługo przed andrzejkami, w nocy z 24 na 25 listopada. Wtedy też Kościół obchodzi wspomnienie świętej Katarzyny – patronki kawalerów pragnących się ożenić. Tego wieczoru, kawalerowie spotykają się we wspólnym gronie, aby odprawić wróżby dotyczące ożenku i znalezienia partnerki. Podczas tego spotkania nie może zabraknąć katarzynek – przepysznych ciasteczek z nutą aromatycznego anyżu.

spis treści

1. Katarzynki

Potrzebne produkty:

  • 750g płynnego miodu
  • ½ kg mąki żytniej
  • Pół szklanki przegotowanej wody
  • 2 jajka
  • Łyżeczka zmielonych nasion anyżku
  • Sok i otarta skórka z pomarańczy
  • Po pół łyżeczki mielonych goździków i kardamonu
  • 25g (kieliszek) spirytusu
  • Surowe żółtko
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 – 4 łyżki drobno posiekanych orzechów

Wykonanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Miód zagotować z wodą, anyżkiem, kardamonem i goździkami, sokiem i skórka z pomarańczy. Do miski przesiać ogrzaną mąkę, zalewamy wrzącym miodem i dokładnie ucieramy drewnianą łyżką. Do ciepłego jeszcze, ale doskonale wyrobionego ciasta wbijamy po jajku, cały czas ucierając, po czym odstawiamy, aby przestygło. Dokładnie mieszamy sodę ze spirytusem i surowym żółtkiem, wlewamy do zimnego ciasta i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wsypujemy orzechy. Blachę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka, układamy na blasze. Pieczemy w temperaturze ok.200 stopni C ok. 40 -45 minut. Po upieczeniu polewamy czekoladą bądź lukrem.

2. Paluszki narzeczonej

Potrzebne produkty:

  • 350g mąki
  • 60g cukru
  • 2 jajka
  • Sól
  • Przegotowana woda
  • 200g miodu
  • Olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier, wbijamy jajka i dolewając wodę, wyrabiamy twarde ciasto. Zostawiamy, aby lekko odpoczęło. Potem rozwałkowujemy na placek grubości 1 -1,5 cm. Kroimy paski długości ok. 5cm, kształtujemy paluszki, smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Po wyjęciu łyżką cedzakową zanurzamy paluszki w miodzie. Podajemy na ciepło lub zimno.

3. Czekając na męża

Potrzebne produkty:

  • 250g cukru
  • 6 jajek
  • Pół szklanki wody
  • Cynamon

Wykonanie:

Gotujemy na małym ogniu wodę i cukier aż utworzy się lukier (do nitki). Studzimy. Dokładnie roztrzepujemy jajka i wlewamy je do prawie zimnego lukru, cały czas ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy trzepaczką, aż masa zacznie rosnąć. Wówczas przelewamy do salaterek, posypujemy cynamonem. Podajemy na zimno lub ciepło.

Wszystkie przepisy zaczerpnięte z książki pt. „Polskie tradycje świąteczne” Hanny Szymanderskiej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze