Adwentowe ciasteczka korzenne

Znacie przepis na ciasteczka adwentowe? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi sprawdzonymi recepturami, a jeśli nie, to publikujemy dla was nasz przepis. Oto on:

Składniki

  • 250 g mąki krupczatki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 100 g cukru pudru;
  • 100 g masła jajko;
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • Ćwierć łyżeczki mielonych goździków;
  • Szczypta imbiru i szafranu.

Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe

Sposób wykonania ciasteczek korzennych

Wszystkie składniki, poza cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym musimy posiekać nożem na stolnicy. Gdy to zrobimy dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i zagniatamy. Dokładnie zagniatamy. Owijamy i wkładamy do lodówki na godzinę lub dwie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach, układamy na wysmarowanej masłem (albo wyłożonej pergaminem) blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10 - 15 minut. Gdy ciasteczka wystygną, dekorujemy je, np. lukrem. Dzieci uwielbiają pomagać przy pieczeniu takich łakoci - zagniatać, wałkować, wykrawać i dekorować. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji (40g):
Białka 2,7 g
Kalorie 168,86 kcal
Węglowodany 19,88 g
Tłuszcze 8,48 g
Błonnik 0,67 g

Przepis zaczerpnięty z książki "Polskie tradycje świąteczne" Hanny Szymanderskiej .

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM