Adwentowe ciasteczka korzenne
Znacie przepis na ciasteczka adwentowe? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi sprawdzonymi recepturami, a jeśli nie, to publikujemy dla was nasz przepis. Oto on:
1. Składniki
- 250 g mąki krupczatki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 100 g cukru pudru;
- 100 g masła jajko;
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego;
- Ćwierć łyżeczki mielonych goździków;
- Szczypta imbiru i szafranu.
2. Sposób wykonania ciasteczek korzennych
Wszystkie składniki, poza cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym musimy posiekać nożem na stolnicy. Gdy to zrobimy dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i zagniatamy. Dokładnie zagniatamy. Owijamy i wkładamy do lodówki na godzinę lub dwie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach, układamy na wysmarowanej masłem (albo wyłożonej pergaminem) blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10 - 15 minut. Gdy ciasteczka wystygną, dekorujemy je, np. lukrem. Dzieci uwielbiają pomagać przy pieczeniu takich łakoci - zagniatać, wałkować, wykrawać i dekorować. Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji (40g): | |
---|---|
Białka | 2,7 g |
Kalorie | 168,86 kcal |
Węglowodany | 19,88 g |
Tłuszcze | 8,48 g |
Błonnik | 0,67 g |
Przepis zaczerpnięty z książki "Polskie tradycje świąteczne" Hanny Szymanderskiej . |