Raport: owoce i warzywa zawierają substancje szkodliwe dla zdrowia

Pestycydy, metale ciężkie, azotany i pleśń to najczęściej występujące w produktach żywnościowych zanieczyszczenia. Znajdują się głównie w owocach i warzywach, a spożywają je również dzieci – tak wynika z raportu dotyczącego bezpieczeństwa żywności dla najmłodszych, przygotowanego w ramach programu "1000 pierwszych dni dla zdrowia" przy współpracy z Fundacją Nutricia.

Niemowlęta i małe dzieci (do lat 3) są szczególnie narażone na czynniki zewnętrzne, również te pochodzące z żywności. Ich organizm nie jest jeszcze w pełni dojrzały. Przez pierwsze trzy lata życia dziecka intensywnie rozwija się układ pokarmowy, narządy wewnętrzne nie pracują jeszcze tak sprawnie, jak u przedszkolaka, ale dojrzewają stopniowo. Oprócz tego szybkość wchłaniania substancji jest większa, aktywność enzymów trawiennych mniejsza, a nerki nie wydalają jeszcze toksyn tak sprawnie, jak będą to robić później.

Nawyki żywieniowe dziecka

Przygotowując posiłki dla dziecka trzeba pamiętać o owocach i warzywach.

Dlatego też potrzeby żywieniowe małego dziecka różnią się diametralnie od potrzeb żywieniowych osoby dorosłej czy nawet kilkulatka. Dziecko do lat trzech jest więc szczególnie narażone na negatywny wpływ toksyn pochodzących ze spożywanych pokarmów, w tym z owoców i warzyw.

Tymczasem okazuje się, że owoce i warzywa, które spożywamy, pełne są różnego rodzaju zanieczyszczeń. Częste jedzenie produktów, które zawierają pestycydy, azotany czy metale ciężkie może prowadzić do ciężkich chorób, zmian nowotworowych, uszkodzeń układu odpornościowego, zaburzeń hormonalnych czy chorób skórnych.

Jak wylicza w raporcie Fundacja Nutricia, najczęściej występującym w produktach żywnościowych skażeniem są mykotoksyny. To produkty wtórnego metabolizmu różnych gatunków grzybów strzępkowych, czyli po prostu pleśń. Występują one na całym świecie i zaliczane są do naturalnych zanieczyszczeń zarówno żywności, jak i surowców, które wykorzystuje się do jej produkcji. Specjaliści podają, że już około 20 proc. wszystkich produktów żywnościowych, szczególnie owoców i warzyw, skażonych jest mykotoksynami różnych gatunków.

Powszechnie występującą mykotoksyną jest patulina, która skaża jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, morele, winogrona, a nawet pomidory. Owoc, który jest nią zakażony, robi się ciemnobrązowy. W stężeniu niebezpiecznym dla zdrowia dziecka może występować w nadpsutych jabłkach oraz jego przetworach i mieć działanie rakotwórcze.

To nie wszystko. W świeżych produktach żywnościowych znajdziemy także metale ciężkie, pestycydy i azotany. Metale ciężkie, takie jak kadm, ołów, rtęć i cyna występują najczęściej w sałacie, kapuście, burakach, marchwi, szpinaku, pietruszce i ziemniakach. Są skrajnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ nie ulegają biodegradacji, a ich częste spożywanie prowadzi do kumulacji w organizmie.

– W okresie niemowlęcym pobranie z żywnością nawet śladowych ilości metali, takich jak kadm czy ołów, może w efekcie prowadzić do nieodwracalnych zmian, szczególnie w ośrodkowym układzie nerwowym – informuje dr Hanna Mojska, farmaceuta.

Niebezpieczne dla zdrowia są także pestycydy, czyli pozostałości środków ochrony roślin popularnie stosowane do nawożenia owoców i warzyw, nawet w przydomowych ogródkach. Ich najwyższe dopuszczalne normy określono nawet w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego.

Z kolei największe ilości azotanów znajdują się w kapuście białej, pomidorach, marchwi, sałacie, buraku. Ich spożywanie może prowadzić do niedotlenienia, a co za tym idzie do zaburzeń pracy mózgu i tarczycy. Upośledzają również wchłanianie białek i tłuszczów. Ze względu na niebezpieczeństwo spożywania azotanów, dla niemowląt i małych dzieci wprowadzono limity maksymalnego poziomu tych związków w danym produkcie.

Jak się okazuje, stuprocentowego bezpieczeństwa nie daje nawet spożywanie warzyw i owoców z ekologicznych źródeł. Urząd Ochrony Konsumencji i Konsumentów opublikował w ubiegłym roku raport dotyczący kontroli jakości i prawidłowości oznakowania produktów rolnictwa ekologicznego. Według dokumentu aż w ponad połowie kontrolowanych gospodarstw pojawiły się nieprawidłowości, a UOKiK zakwestionował 22 proc. przebadanych partii żywności.

Jakie więc jedzenie podawać dziecku, by nie narażać go na niebezpieczeństwo utraty zdrowia? – Należy wybierać żywność oznakowaną na etykiecie sformułowaniem „środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego" – radzi dr Mojska. – U dzieci starszych zwracajmy uwagę, by produkty nie zawierały zbyt dużo soli, cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i dozwolonych substancji dodatkowych. Unikajmy produktów, w których są częściowo utwardzone tłuszcze roślinne. Czytajmy etykiety – dodaje ekspert.

Ewa Rycerz, 11 miesięcy temu

Żywienie malucha

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Żywienie malucha
Żywienie malucha

Superżywność dla dzieci

Superżywność dla dzieci

Owsianka Badania wykazały korzystny wpływ spożywania owsianki na poziom koncentracji uczniów na lekcjach. Bogate w błonnik pełne ziarna powodują stopniowe uwalnianie energii do całego organizmu i znormalizowanie poziomu uwagi młodych żaków.Orzechy Zdrowe...

Żywienie malucha

Co jedzą na śniadanie dzieci z całego świata?

Co jedzą na śniadanie dzieci z całego świata?

, mango, awokado, jagód acai. Wietnam Zupa na śniadanie? W Wietnamie maluchy od samego rana zajadają się bulionem z makaronem, wołowiną (lub kurczakiem (...) słońca, mamy dbają o to, by dzieci otrzymywały porcję witaminy D. Maluchy...

Żywienie malucha

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

Niejadek w rodzinie W każdej rodzinie zdarzają się dzieci, które sprawiają duże problemy z odżywianiem. Niektóre dzieci lubią próbować nowych rzeczy, a niektóre odmawiają zjedzenia czegokolwiek innego poza kilkoma potrawami. Jak przekonać niejadka do...

Żywienie malucha

Zdrowotne soki pod lupą - wybierz ten najlepszy

Zdrowotne soki pod lupą - wybierz ten najlepszy

dr n. med. Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Soki owocowe można podawać niemowlakom od 7. miesiąca życia (...) (jeśli są karmione piersią), a tym, które przyjmują mleko modyfikowane, już od 5. Na początku...

Żywienie malucha

Błędy w żywieniu dzieci, jakie popełniają rodzice

Błędy w żywieniu dzieci, jakie popełniają rodzice

, nie jest to treść żołądkowa i bezpośredniego kontaktu płód ze strawionymi resztkami pokarmów nie ma, ale udowodniono naukowo, że żywienie się ciężarnej ma wpływ (...) z jedzeniem Kilkumiesięczne dziecko nie wie, co to znaczy, gdy rodzic...

Żywienie malucha

Krzesełko Chicco I-Sit

Krzesełko Chicco I-Sit

Krzesełko do karmienia Chicco I-Sit jest przeznaczone dla dzieci już od 6 miesiąca życia.

Żywienie malucha

Czym jest neofobia żywieniowa?

Grymaszenie czy neofobia żywieniowa? Czy grymaszenie dziecka podczas posiłków to zawsze neofobia żywieniowa? Co oznacza ten skomplikowany termin, czym objawia się schorzenie i jak wprowadzać nowe pokarmy do diety małego niejadka?

Żywienie malucha

Ile powinno jeść dziecko?

Ile powinno jeść dziecko?

Ile dziecko powinno jeść? - pytanie to zadaje sobie niejedna mama, martwiąc się, że jej maluch zjada mniej niż dzieci w przedszkolu czy pociechy