Grillowany bakłażan

Dania z grilla nie muszą wyglądać tucząco i przerażać dbających o linię. Wystarczy, że zamiast tłustej karkówki wrzucimy na ruszt jakieś warzywo. Dziś proponujemy smaczne bakłażany z grilla.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 bakłażany,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie:

Bakłażan z grilla

Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy i zawiera szereg ważnych dla naszego organizmu...

Bakłażany pokrój na plastry grubości około 1 centymetra. Przesyp solą i pozostaw na 40 minut. Po tym czasie osusz papierowym ręcznikiem. Do oliwy dodaj sól, pieprz i zioła. Plastry bakłażana smaruj tą zaprawą i kładź na dobrze rozgrzanym grillu, dość nisko nad węglami. Przekładaj na obie strony. Gdy nakłuty widelcem bakłażan będzie miękki, nadaje się do podania.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 64,56 kcal
--- ---
Białka 2,17 g
--- ---
Węglowodany 12,48 g
--- ---
Tłuszcze 1,77 g
--- ---
Błonnik 4,95 g
--- ---

Komentarz:

Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy i zawiera szereg ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bakłażan jest bogaty w minerały – m.in. w żelazo, potas, wapń i fosfor, a także zawiera glukozę i błonnik. Tego ostatniego składnika ma o połowę więcej niż np. jabłko, czy brzoskwinia. Do tego jest świetnym źródłem witaminy A, C i B2. Bakłażan może nawet wydłużyć nasze życie, ponieważ warzywo to jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z grilla
Dania z grilla

Zdrowe i smaczne grillowanie w 7 prostych krokach

Zdrowe i smaczne grillowanie w 7 prostych krokach

daniem jest karkówka z grilla. Ewentualnie kiełbasa, albo kaszanka. Zapominamy o tym, że takie dania mogą być naprawdę różnorodne, ciekawe i niebanalne (...) , albo sorbetem.Grill na wysoki połysk Wielu z nas popełnia...

Dania z grilla

Grillowane ziemniaki

Grillowane ziemniaki

O ziemniakach krążą negatywne mity. Jednak są to warzywa bardzo zdrowe i pełne ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Ponadto zawierają witaminy i mnóstwo minerałów.

Dania z grilla

Grillowany łosoś

Grillowany łosoś

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W jego mięsie znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać również, że jest to doskonałe źródło wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso.

Dania z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Największymi eksporterami tej ryby są USA, Kanada, Norwegia, Chile i Szwecja. Jest jednym z najlepszych źródeł białka i zdrowego tłuszczu na świecie. O kim mowa? O łososiu, oczywiście. Co takiego specjalnego znajdziemy w mięsie łososia? Charakterystyczna...

Dania z grilla

Szaszłyki wieprzowe z grilla

na patyczki i wrzuć na rozgrzanego grilla. Piecz przez co najmniej 45 minut, często obracając. Możesz opcjonalnie dodać do szaszłyków warzywa

Dania z grilla

Grillowany kurczak

Grillowany kurczak

Mięso drobiowe jest soczyste, kruche i miękkie, po obróbce cieplnej ma delikatny smak i przyjemny zapach. Ponadto zawiera duże ilości cennych witamin z grupy B, utrzymując w zdrowiu system nerwowy oraz wzmacniając system odpornościowy. Uczestniczy także...

Dania z grilla

Brokuły z grilla

Brokuły z grilla

Brokuły są szczególnie bogate w fosfor, wapń, chrom i żelazo. Chrom obecny w tym warzywie jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Związki mineralne i witaminy dodatnio wpływają na gospodarkę wapniową w organizmie, opóźniając proces starzenia się kości,...

Dania z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy i zawiera szereg ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bakłażany zawierają dużo soli mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza i wapnia,...

Dania z grilla

Kalmary z grilla

Kalmary z grilla

Kalmary, podobnie jak inne owoce morza, są naprawdę smaczne i zdrowe. Przede wszystkim są one źródłem wysokowartościowego białka. Tłuszcze kalmarów mają niską temperaturę topnienia i wysoką przyswajalność, która wynosi około 92%. Są one także źródłem...