Grill elektryczny czy tradycyjny? Sprawdzamy, co jest zdrowsze

Zastanawiasz się nad zakupem grilla? Nie wiesz, czy lepszy będzie ten elektryczny, gazowy czy węglowy? Zobacz, jakie cechy posiada każdy rodzaj grilla i jakie modele pozwolą przygotowywać najzdrowsze posiłki.

Zobacz film: "Co znajduje się w kiełbasie grillowanej?"

1. Jak zdrowo grillować?

Amatorów grillowania wśród Polaków nie brakuje. Nie chodzi tylko o smak potraw, ale również atmosferę oraz możliwość spotkania się ze znajomymi w sprzyjających okolicznościach.

Coraz więcej osób decyduje się na jednorazowy grill, który jest praktyczną opcją. Czy jednak warto go kupić? Okazuje się, że potrawy grillowane na jednorazowym grillu węglowym mają większą zawartość substancji rakotwórczych. Dotyczy to również grilla węglowego wielokrotnego użytku. Z tego względu polecamy wam bezpieczniejszy grill elektryczny, który wykorzystamy nie tylko w sezonie letnim.

Brak podpałek, węgla oraz brykietu korzystnie wpływa na nasze zdrowie – nie wdychamy dymu. Wytapiany tłuszcz nie spada na węgiel, a więc nie powstają związki kancerogenne. W grillu elektrycznym warzywa oraz mięso są ogrzewane z dwóch stron, więc nie musimy ich wielokrotnie przewracać. Poza tym dym nie wsiąknie w ubrania.

2. Dania z grilla – jak przyrządzić zdrowe potrawy dla dzieci?

Według naukowców 200 gramów kiełbasy z grilla węglowego zawiera taką samą dawkę benzo(a)pirenu, co 20 spalonych papierosów. Te wyniki przedstawiają się zatrważająco, tym bardziej że po grillowane potrawy sięgają nie tylko dorośli, ale również dzieci, które rozsmakowują się w pysznych warzywach i rybach.

Z tego względu, dbając o bezpieczeństwo najmłodszych, możemy wybrać grill gazowy lub elektryczny. Poza tym maluchowi nie wolno podawać potraw przyrządzonych bezpośrednio na ruszcie, co dotyczy głównie uwielbianych przez dzieci kiełbasek. Lepiej grillować je na tacce, a ryby owinąć folią aluminiową.

W przypadku grilla elektrycznego nie mamy tego problemu, a smak się nie zmienia. Dzieci mogą jeść grillowane mięso drobiowe, a także warzywne szaszłyki z grilla z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi.

A może przyrządzimy im owoce z grilla polane rozpuszczoną czekoladą? To będzie świetny pomysł również na przekąskę na imprezie.

Czy dzieci powinny jeść potrawy z grilla?
Czy dzieci powinny jeść potrawy z grilla? [7 zdjęć]

Dzieci nie powinny jeść kiełbasek i parówek przyrządzonych na grillu. Pod wpływem wysokiej temperatury...

zobacz galerię

3. Jak wybrać najlepszy grill?

Wobec zaprezentowanych danych nie sposób przejść obojętnie, jednak nie musimy rezygnować z grilla ani latem, ani zimą. Polecamy grill elektryczny z płytą, dzięki któremu tłuszcz nie skrapla się, tylko jest odprowadzany za pomocą specjalnych rynienek.

Wybrane modele posiadają nieprzywierającą powłokę, która ułatwi czyszczenie sprzętu. Poza tym mają uchwyty termoizolacyjne, więc nie poparzymy się przy otwieraniu pokrywy. Latem wykorzystamy grill elektryczny w ogrodzie, natomiast zimą możemy z niego korzystać w domu.

A może potrzebujemy sprzętu pełniącego jednocześnie trzy funkcje: grilla stołowego, pieca oraz grilla kontaktowego? Takie zastosowanie ma pierwszy zaprezentowany model.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.